Nedelja mode, a na njoj Barbika proslavila 57. rođendan! (FOTO)

DOBRO SE DRŽI

Nedelja mode, a na njoj Barbika proslavila 57. rođendan! (FOTO)

U galeriji Muzeja dekorativne umjetnosti u Parizu otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno svih 700 modela popularne "Barbike" koji su proizvedeni od 1959. godine do danas
Objavljeno:

Posebnom izložbom u okviru Nedelje mode u Parizu obeležava se 57. rođendan najprodavanije lutke na svetu "Barbi" koju je kreirala Rut Hendler u Njujorku, javlja Anadolu Agency (AA). Srećan ti đendan, Srbine! Pismo Čaku Norisu! (GIF) (FOTO) U galeriji Muzeja dekorativne umetnosti u Parizu otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno svih 700 modela popularne Barbike koji su proizvedeni od 1959. godine do danas. Izložene Barbike odjevene su u kreacije poznatih brendova Šanel, Dior, Maison Margiela i Džeremi Skot.

Barbika je u proteklih skoro šest decenija bila najprodavanija igračka na svetu, a različiti modeli te lutke su do sada pravljeni u 27 različitih nijansi boja tena, 22 boje očiju i 27 različitih frizura. Lutke su pravljene u likovima Marije Antoanete, doktorke, poslovne žene, pevačice, veterinarke, sportistkinje i drugih zanimanja.
Kustos izložbe En Monije kaže da ova postavka simbolizuje praznik popularne igračke koju vole sva deca sveta, ali da na specifičan način i odraslima ukazuje na sve istorijske i sociološke promene koje je ta lutka kroz decenije prolazila.
- Barbika jeste igračka, ali je ujedno i kulturni fenomen. Ona je u početku kreirala i odražavala način života u SAD. Kasnije se prilagođavala globalnim tokovima i postala simbolom vremena - kazala je Monije.
Britanac Ričard je kazao da je došao da vidi odlično priređenu izložbu "Barbika" koje su nezaobilazni deo istorije čovečanstva.
- Izložba pokazuje i sve transformacije ove lutke. Te transformacije su pokazatelj i promjena u svijetu tokom vremena. Nekada su Barbike imale samo karakter belih Amerikanki, a sada imam Barbike koje su simboli svih žena svijeta - ocenjuje šezdesettrogodišnja Lidija.
Modna dizajnerica Hejli Lidou (20) ističe da je rasla sakupljajući lutke i da je njen modni opus karakterističan po roze boji, što je uticaj upravo te lutke.
Kolekcionarka Merijen (61) tvrdi da u svojoj kolekciji ima više od 300 Barbika i da joj se stari modeli te lutke mnogo više sviđaju od novijih.
Izložba u Parizu će biti otvorena za posetioce do 18. septembra.
(Espreso.co.rs / AA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.