OTKRIVENA NOVA VRSTA ŽIVOTINJE: Ovo stvorenje može da preživi temperature od MINUS 200 i PLUS 149, ali tu nije kraj! (FOTO)
Otkrivena je nova vrsta mikro-životinje tkz. vodenog medveda, Foto: Wikipedia

najneobičnije biće

OTKRIVENA NOVA VRSTA ŽIVOTINJE: Ovo stvorenje može da preživi temperature od MINUS 200 i PLUS 149, ali tu nije kraj! (FOTO)

Oni su bizarni i zanimljivi u isto vreme, sa svojih osam nogu i zaokrugljenim, izgužvanim sićušnim telom

Objavljeno:

Nova vrsta tardigrade, ili vodenog medveda, sa jajima otkrivena je na parkingu jedne stambene zgrade u Japanu. Novootkriveni tardigrada (Macrobiotus shonaicus) je 168. vrsta ove mikro-životinje ikad otkrivene u Japanu.

Tardigrade su poznate po svojoj otpornosti – mogu preživeti u ekstremnim hladnoćama (do -200 stepeni Celzijusovih), ekstremnim vrelinama (više od 149 stepeni) i čak i u uslovima radijacije i vakuuma u svemiru, kako je pokazala jedna studija iz 2008.

Oni su bizarni i zanimljivi u isto vreme, sa svojih osam nogu i zaokrugljenim, izgužvanim sićušnim telom (obično su dužine manje od 1 milimetar), te okruglim ustima koja im daju iznenađen izgled.

Kazuharu Arakava, istraživač koji proučava molekularnu biologiju tardigrade na japanskom Univerzitetu Keio, otkrio je novu vrstu u malim uzorcima mahovine koju je sakupio sa parking svoje zgradu u gradu Curoka, piše “Spejs”.

-Većina vrsta vodenog medveda je izvedena iz mahovine i lišaja, ali sam bio iznenađen kad sam novu vrstu pronašao kod svog stana – rekao je Arakava, koji je sekvenciranjem genoma otkrio da je reč o do sada nepoznatoj vrsti.

Nova vrsta rangira u dužini od 318-743 mikrometara. Ima tipičan izgled punačke gusenice, a njegova usta u obliku slova “O” imaju tri reda zuba.

-Može živeti na algama, što je neobično jer su druge vrste roda Macrobiotusmesožderi koji jedu još manje životinje zvane rotatorija, ili rotifera – istakao je Arakava.

Najneobičnije kod nove vrste su ipak njena jaja, koja su sferna i imaju isturenja u obliku pehara, od kojih je svako uovičeno prstenom delikatnih niti poput špageta. Arakava smatra da te odlike pomažu jajima da se prikače za površinu na koju su položena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.