DEŠIFROVAN SPIS NA JEZIKU KOJIM JE GOVORIO ISUS HRIST: Drevni zapis sa Mrtvog mora krio je nešto jako zanimljivo!
Spisi sa Mrtvog mora stari su 2000 godina, Foto: Profimedia

novo otkriće

DEŠIFROVAN SPIS NA JEZIKU KOJIM JE GOVORIO ISUS HRIST: Drevni zapis sa Mrtvog mora krio je nešto jako zanimljivo!

Istraživači su otkrili šta spis zapravo predstavlja

Objavljeno:

Jedan od poslednjih spisa sa Mrtvog mora, koji su napisani pre 2000 godina, konačno je dešifrovan.

Većina spisa koji su pronađeni na ovoj lokaciji tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka su dešifrovani. U pitanju su drevni religiozni tekstovi na više jezika, od hebrejskog do aramejskog jezika, kojim je govorio i Isus Hrist.

Za spis koji je nedavno dešifrovan nisu mislili da je u pitanju čitav dokument, već fragmenti, međutim nakon što su uspešno spojili sve deliće, za šta je bilo potrebno godinu dana, shvatili su šta je u pitanju.

Tim istraživača za Univerziteta Haifa u Izraelu shvatio je da je spis napisan u tajnom kodu.

- Spis je napisan u kodu ali je njegov sadržaj zapravo jedostavan i poznat. Spisi sličnog sadržaja pronađeni su širom Izraela, vođe su ih pisale u tajnom kodu iako je ono o čemu su pisali opšte poznato, što govori o tome kakav je bio njihov status. - saopštili su.

Na ovom spisu je bio neobični kalendar od 364 dana koji su napisali pripadnici Jahad zajednice. Oni su bili religiozni fanatici koji su živeli u pustinji, i koji su bili proganjani.

- Lunarni kalendar, koji Jevreji koriste i danas, mnogo toga ostavlja čoveku - on mora posmatrati zvezde i mesec kako bi odredio kada počinje novi mesec, kao i kada su prestupne godine. Nasuprot tome, ovaj kalendar od 364 dana je bio savršen. Pošto je taj broj deljiv sa 4 i sa 7 praznici su uvek padali u isti dan. Ljudi nisu morali ništa da odlučuju sami - objašnjavaju istraživači.

Ostao je još samo jedan spis sa Mrtvog mora koji još uvek nije dešifrovan, pa se sada radi na tome.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / RT.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.