DEČAK SA DVE GODINE UŠAO U PUBERTET: Lekari ostali ZAPANJENI zbog GADOSTI koje mu je ROĐENI OTAC radio
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Twitter/ Durum

morate znati!

DEČAK SA DVE GODINE UŠAO U PUBERTET: Lekari ostali ZAPANJENI zbog GADOSTI koje mu je ROĐENI OTAC radio

Nikome nije bilo jasno kako se to desilo.

Objavljeno:

Dvogodišnji dečak iz Brajtona, Velika Britanija, je sve šokirao kada je tako mali pokazao znakove puberteta.

Majka dečaka je primetila veoma čudne promene kod malog dečaka poput promene u izgledu i ponašanju, te je odmah potražila medicinsku pomoć.

Dečak nije izgledao niti se ponašao u skladu sa godinama

- Znala sam da to nije normalno - izjavila je Braunsel za Insajder, opisujući kako je dečak imao trajne erekcije, neobično visoku težinu i izražene mišiće, bez tragova masnog tkiva.

Testovi krvi su pokazali izuzetno visok nivo testosterona kod dvogodišnjaka, što je izazvalo zabrinutost među lekarima. Uobičajeni uzroci ovakvog stanja, poput endokrinih problema ili urođenih poremećaja, bili su isključeni, ali osnovni uzrok je ostao misterija.

Plač, Plakanje
foto: Profimedia

Imao je samo dve godine kada je ušao u pubertet

Otkriveno je da je dečakov otac, Piter, koristio testosteronski gel zbog složenog stanja testisa, a kontakt sa gelom na koži svakodnevno je izložio i svog sina istom hormonu.

Erika Braunsel sada aktivno zagovara jasnija upozorenja na ambalaži testosteronskih gelova, zajedno sa naglašavanjem rizika lečenja. Cilj joj je da se smanji mogućnost nenamernog izlaganja ovim hormonima i da se podigne svest o potencijalnim opasnostima.

Ovo nije prvi put da je izlaganje testosteronskom gelu rezultiralo ranim pubertetom kod male dece. U medicinskim izveštajima istaknuti su slični slučajevi, poput onog iz 2007. godine kada je 16-mesečni dečak nenamerno bio izložen očevom testosteronskom gelu, što je dovelo do neobičnih promena u njegovom razvoju.

Studije slučaja ističu potrebu za edukacijom pacijenata o potencijalnim rizicima izlaganja testosteronu i načinima za ograničenje izloženosti. Ovakvi slučajevi ukazuju na važnost pažljivog korišćenja hormonskih terapija kako bi se sprečile neželjene posledice, posebno kod dece koja mogu nenamerno doći u kontakt sa tim supstancama.

Bonus video:

03:14

OČEKIVANJA NADREĐENIH DOVODE DO POTENCIJALNO FATALNIH POSLEDICA! Stručnjaci o BURNOUT sindromu, koji je okidač brojnih BOLESTI

(Espreso/Republika/M.O./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.