LIDIJIN SIN JE NAJPAMETNIJE DETE NA SVETU, ZAVRŠIO JE FAKULTET SA 11 GODINA: Cela SRBIJA se naježi kada čuje ovo
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twiiter/arsagarson

morate znati

LIDIJIN SIN JE NAJPAMETNIJE DETE NA SVETU, ZAVRŠIO JE FAKULTET SA 11 GODINA: Cela SRBIJA se naježi kada čuje ovo

Ovu priču sigurno još niste čuli

Objavljeno: 09:46h

Dečak završio osnovnu školu sa šest godina, sa devet godina krenuo na fakultet u Belgiji, diplomirao sa 11 godina, a prošle godine završio master studije iz kvantne fizike na Univerzitetu Antverpen.

Loren (13) je zadivio je svet blistavom inteligencijom, a prošle godine pojavila se vest da planira da doktorira. Lorenov otac Aleksandar Simons izjavio je nedavno da će njegov sin upisati doktorske studije iz prirodnih nauka na nemačkom Institutu “Maks Plank“. Dečak je sarađivao sa grupom naučnika sa ove institucije, na istraživanjima o laserima koji iz uzoraka krvi otkrivaju karcinom. Aleksandar Simons nije precizirao detalje studija, ali je napomenuo da će program obuhvatati hemiju, medicinu i fiziku, kao i da će Loren dosta vremena provoditi u laboratoriji. Dečak ovih dan boravi u poseti Hrvatskoj, u organizaciji udruženja „Nikola Tesla Network“.

Genijalac Loren Simons bio je na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svetu ali je 2020. prekinuo studije na holandskom univerzitetu u Ajndhovenu nakon spora oko mogućeg datuma diplomiranja. Čudo od deteta bilo je na naslovnim stranama širom sveta, jer je trebalo da završi elektrotehiku na univerzitetu u Ajndhovenu pre kraja te godine, što bi ga učinilo prvim na svetu diplomcem mlađim od 10 godina, piše B92.

Međutim, sa univerziteta su saopštili Lorenu i njegovim roditeljima da taj plan više nije izvodljiv, imajući u vidu broj ispita koje je morao da položi pre rođendana 26. decembra. "Loren je izuzetno nadaren dečak, koji ide kroz svoje studije neviđenim tempom", saopštio je tada univerzitet.

Univerzitet je naveo da mu je ponudio izuzetno brzu šemu, prema kojoj bi završio obrazovanje sredinom 2020. godine. Međutim, dečakovi roditelji odlučili su da ne prihvate tu ponudu, ipak su okončali Lorenove studije u Ajndhovenu.

"Veoma je neobično da je sve ovo došlo tačno u vreme kad smo dovršavali planove za Lorenov doktorat na drugom univerzitetu", prokomentarisao je Lorenov otac.

Genijalac iz Belgije inspirisan je Nikolom Teslom, pa je otkrio da želi da istražuje veštačke organe i na kraju razvije celo veštačko telo u sopstvenoj laboratoriji.

Dečakovi roditelji Lidija i Aleksander Simons ispričali su ranije da su smatrali da Lorenovi baka i deda preteruju kad su im rekli da je mališan nadaren, ali da ih je kasnije u to uverio i njegov učitelj.

"Primetili su nešto veoma posebno u vezi Lorena", rekla je mama Lidija a tata dodao: "Rekli su nam da je on kao sunđer. Upijanje informacija nije problem za Lorena. Mislim da će fokus biti na istraživanju i primeni znanja u otkrivanju novih stvari. Ne želimo da postane previše ozbiljan. On radi šta god poželi. Moramo pronaći ravnotežu između njegovih talenata i njegovog detinjstva".

Bonus video:

00:40

Muzej grada Beograda obeležio jubilej bogatim programom

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.