DOKTORKA RODILA DETE U 51. GODINI KADA MNOGE ŽENE POSTAJU BAKE: Njena PRIČA rasplakala je celu SRBIJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

DOKTORKA RODILA DETE U 51. GODINI KADA MNOGE ŽENE POSTAJU BAKE: Njena PRIČA rasplakala je celu SRBIJU

Ova doktorka odlučila je da rodi dete u 51. godini

Objavljeno:

Rene je rodila ćerku u pedesetim i smatra da će kasne trudnoće postati sve češća pojava. Ona je doktorka opšte prakse, a svojim pacijentikinjama uvek govori da ne gube nadu, ističući da nikad nije kasno za ono što žele.

Doktorka Rene Henderkamp rodila je ćerku Alis u 51. godini. Kad je svom sinu rekla da je trudna, on je bio zaprepašćen.

- Sina sam rodila kad sam imala 21 godinu, a htela sam da rodim još jedno dete u 51. godini, kada većina razmišlja o unucima, a ne o tome da se upusti u beskrajno menjanje pelena i besane noći. Imam dvoje dece s razlikom od 30 godina što mi omogućava da uporedim trudnoću i majčinstvo u razmaku od tri decenije i, uprkos svim kritikama usmerenim na starije majke poput mene, mogu reći da imati dete u 50-ima je najbolja stvar koju sam ikada uradila – priča ova doktorka.

Njena ćerka sada ima pet godina, a ona 56 i, osim bolova u zglobovima i menopauze, voli svaki minut kasnog majčinstva.

- Zapravo, rekla bih da je ovaj put ceo proces bio lakši, imam više vremena, strpljenja, vere u sebe i sigurno sam mnogo bolja mama nego što sam bila pre 30 godina. Ljuti me način na koji se ponekad kritikuju starije majke. Pretpostavljaju da ćete biti iscrpljene i previše stare da se nosite sa nevoljama tinejdžera. To je potpuno pogrešno - ističe Rene.

trudnica
foto: Instagram printscreen/news4jax

Starije očeve niko ne kritikuje

Rene smatra da će kasne trudnoće postati sve češće. Kao doktorka opšte prakse, pacijentima uvek govori da ne gube nadu, ističući da „nikad nije kasno“. Žene imaju opcije koje uključuju prirodnu trudnoću, sopstvene zamrznute jajne ćelije ili smrznute embrione, ili donorske jajne ćelije ili embrione.

- Mnoge starije majke s kojima razgovaram slažu se da su bolji roditelji s 50 nego što su bile s 20 godina. Ipak, starije žene dobijaju kritike dok se to ne radi muškarcima, očevima dece u 70-im i 80-im godinama. Moja trudnoća sa sinom koji sada ima 34 godine, nije bila planirana. Bila sam s njegovim ocem pet godina, ali oboje smo bili vrlo mladi, on je imao 24, ja samo 21 godinu. Razišli smo se prilično brzo nakon što se sin rodio, iako smo ostali prijatelji i on je uvek imao važnu ulogu u našem životu - priča mama, koja je tada bila samohrana majka s hipotekom za plaćanje, i nije imala izbora nego da se se vrati na posao kada je njen sin imao samo 28 dana.

Njena je karijera napredovala vrlo brzo.

- Kad je moj sin imao 12 godina, odlučila sam da promenim karijeru i studiram medicinu. Tamo sam upoznala partnera Kolina, hirurga. Ja sam imala 43, a on 50 godina i bio je razveden s petoro dece, tako da smo svi zajedno sa mojim sinom bili velika sretna porodica. Moje dve najbolje prijateljice rodile su sa 43 i 49 godina, pa sam imala jaku veru da bi se nešto moglo dogoditi. A ako razmislite o tome, za one koji žele dete, ali ne mogu zatrudneti prirodnim putem, postoji mnogo opcija - ispričala je.

Za nju je zdrava trudnoća bila stanje uma, odbijala je da veruje da će to biti teško s 50 godina. Bila je odlučna da to učini kako treba. Iako su je isprva uputili na odeljenje za trudnoće visokog rizika u Londonu, lekari su je otpustili istog dana, rekavši joj da je u znatno boljem stanju od većine 30-ogodišnjakinja, piše „Daily Mail“.

- Izgledam mlađe, pa verovatno nećete pomisliti da sam starija majka - kaže Rene, koja je radila kao lekar opšte prakse i, iako su prijatelji i porodica znali, odlučila je da o trudnoći ne priča na poslu do 24. nedelje.

Niko nije znao da sam trudna

- Svakako mi je pomoglo to što se nikada nisam stvarno osećala kao trudnica. Jedan od razloga zašto sam krilu trudnoću je taj što je jedna od mojih šefica protiv ideje da starije žene imaju decu. Veruje da je glupo zatrudneti nakon 30. godine. U stvari, kad sam joj na kraju rekla, pitala me jesam li razmišljala o prekidu trudnoće - priča Rene, dodajući da je istina da trudnoća, u bilo kom dobu, može biti ili laka, ili teška, problematična i složena.

To je vrlo individualna stvar, kaže, i godine su samo jedan mali faktor. Da, starije majke su u opasnosti od genetskih komplikacija i potencijalnih problema, ali proces praćenja i testiranja sada je vrlo sofisticiran i to je jako ohrabrujuće, smatra ona. Bila je itekako svesna svega što bi moglo poći po zlu pa je plaćala privatno testiranje, kako bi bila sigurna da sve ide kako treba.

Ginekolog
foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

- Sećam se olakšanja kad sam videla i čula taj sićušni otkucaj srca, kao da je bilo juče. Celo iskustvo je bilo drukčije od onoga kad sam imala 20 godina i bila sam potpuno nesvesna bilo kakvih potencijalnih rizika ili komplikacija - priseća se Rene.

Pazila je na ishranu, voli da trči i nije dopustila da je trudnoća spreči da se pridržava rasporeda od 5 km tri puta nedeljno sve do kraja, i svaki je dan pedantno radila vežbe za dno karlice i trbušne mišiće.

Dva dana posle porođaja išla u prodavnicu

- Kolin me nagovorio da se porodim carskim rezom. U početku sam bila užasnuta, ali moj se doktor složio, rekavši mi da postoji visok rizik kod starijih majki i da je velika verovatnoća da se porođaj završi hitnim carskim rezom - kaže Rene.

Alis je rođena u 38. nedelji, a ona se vratila kući u roku od 18 sati posle porođaja i otišla u kupovinu nakon dva dana.

- Bila sam tako ponosna na svoju kondiciju. Sećam se da sam ih, kad su me pripremali za porođaj, zamolila da paze na moje trbušne mišiće, a posle su mi rekli im je ovo bio prvi carski rez na kojem su zapravo naišli na pun komplet trbušnjaka - ističe ona.

Sada, kada se druži s drugim mamama, misli da se prilično dobro uklopila.

- Svakako ne izgledam kao da sam Alisina baka. Ali kad novi prijatelji otkriju moje godine, obično se iznenade, pitaju da li sam iscrpljena i kako se snalazim - kaže Rene.

Tvrdi da joj je sve znatno lakše nego kad je imala 21 godinu. Kao lekar, zna kada se treba zabrinuti, a kada ostati mirna, i to iskustvo uklanja toliko stresa koji je imala kao mlada mama.

- Takođe, srećna sam što imam daleko veću finansijsku sigurnost nego s 21, i to uklanja veliki stres. I dalje radim kao lekar opšte prakse i voditeljka honorarno. Nisam ambiciozna kao pre. Nagon za karijerom je nestao. Kad nije sa mnom, Alis je s mojom mamom koja živi odmah iza ugla. To je još jedna velika razlika, moja mama je radila kad mi je sin bio mali, ali sada ima 80 godina i rado mi pomaže - priča ona.

Briga za ćerku dala joj je novu snagu

- Kad je moj sin bio mali, bila sam toliko zaposlena da priznajem da su mi bebe bile dosadne, ali s Alis sam uživala u svakom minutu. Svesna sam da sam propustila sve to sa sinom - priznaje.

Rene je dobila unuku Belu, samo dva meseca nakon rođenja ćerke Alis. Devojčice se sjajno slažu. Svi provode zajedno puno vremena, i s Kolinovom decom, a Alis je odrasla obožavajući činjenicu da ima mnogo braće i sestara. Ipak, Rene priznaje da majčinstvo u 50-im nije potpuno jednostavno. Iako je doživela nekoliko napada menopauze, nakon tri meseca dojenja prešla je na bočice, te je nivo njenih hormona potpuno pao u menopauzi.

- Alis napreduje. Mislim da je ona primjer starijeg i mudrijeg roditelja s više vremena za učestvovanje u odgajanju. Potpuno sam svesna da ću imati 69 godina kada Alis bude imala 18, a 71 godinu kada ona bude imala 20. Njen tata Kolin, sada ima 63 godine i kaže da ga nije briga ako neko misli da je on Alisin deda - kaže Rene koja je jako ponosna što je njena mama, i što je naporno radila da ostane u formi i zdrava.

Savet za žene njenih godina

- Moj savet ženama u mojim godinama bio bi „samo napred“, ali posvetite pažnju kondiciji. Vaša početna tačka diktira vaše putovanje i krajnju tačku. Rođenje deteta u 51. godini je najbolja stvar koju sam ikada uradila. Ne bih mogla zamisliti život bez Alis. Gledajući je, ne mogu da ne pomislim kako bi mi život bio prazan bez nje. A to što sam u svojim 50-im omogućilo mi je da uživam u svakom prelepom trenutku i još mnogo toga - kaže Rene.

Bonus video: Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

00:46

Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.