DOMAĆICA OTKRILA KAKO DA SUŠENJEM VEŠA DEBELO UŠTEDITE STRUJU: Srpkinje MASOVNO počele ovo da RADE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Telegram/SERBIA LIVE - BEOGRAD

štedi struju na max

DOMAĆICA OTKRILA KAKO DA SUŠENJEM VEŠA DEBELO UŠTEDITE STRUJU: Srpkinje MASOVNO počele ovo da RADE

Evo kako da uštedite struju sušenjem veša

Objavljeno:

Sušenje odeće u zatvorenom prostoru tokom zimskih meseci može učiniti da se osećate kao da živite u perionici veša. Ukoliko živite u manjem stanu rešenje je mašina za sušenje veša, ali to je dodatni trošak na inače visok račun za struju. Podrumi i ostave nisu dobro rešenje jer mogz usporiti sam proces sušenja, a odeća će pritom pokupiti neprijatne mirise. I kako onda rešiti probem sa mokrim veštom tokom zime? Rešenje nudi Petja Holevič, stručnjak za održavanje domaćinstva koja je otkrila je svoje najbolje trikove za brzo sušenje odeće.

- Sušenje odeće u zatvorenom ponekad može da bude nezgodno, ali ako znate prave tehnike, to ne bi trebalo da bude problem čak ni ako nemate mašinu za sušenje veša ili želite da uštedite na računima za struju. Sušenje odeće na vazduhu zapravo je bolje za veš i produžava mu životni vek - objašnjava Holevičeva, a o tome je pisao i San.

Trikovi za sušenje veša u kući

1. Cirkulisanje vazduha

Da biste bili sigurni da se vaša odeća brzo osušiti, potrebno vam je dosta vazduha između svakog komada veša.

- Upotrebite ventilator ili otvorite prozore da poboljšate protok vazduha u prostoriji. Poželjno je da izaberete sobu u kojoj ste proveli najmanje vremena. Ovo će biti posebno korisno u danima sa niskim stepenom vlažnosti, a svež vazduh će pomoći da se spreči stvaranje neprijatnih mirisa i omogući brže isparavanje vode iz veša.

2. Koristite peškire

Jednostavan peškir može biti vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju ubrzavanje vremena sušenja veša.

- Da biste pomogli procesu sušenja, položite čist, suv peškir na ravnu površinu i stavite svoju odeću na njega. Umotajte ih zajedno da biste uklonili višak vode iz odeće, savijte i čvrsto stisnite. Takođe zamenite peškir ako postane previše vlažan. Ovo će ukloniti višak vlage, ukoliko ste u žurbi da pripremite školsku odeću za decu u nedelju uveče.

Peškiri
foto: Profimedia

3. Iskoristite sunčevu svetlost

Sunčeva svetlost može biti retka zimi, ali želite da iskoristite svaki njen zrak kada je u pitanju sušenje veša. Pobrinite se da sušite odeću blizu prirodnog izvora svetlosti, kako biste joj pomogli da se osuši što je brže moguće, bilo da je u bašti ili pored velikog prozora.

- Svetlost iako može pomoći u prirodnoj dezinfekciji i uklanjanju mrlja, takođe može izazvati da tkanine izblede ili da se oštete. Umesto toga, okačite taav veš u osvetljeno područje vašeg doma koje je još toplo.

4. Metode vešanja

Pravilno kačenje vaše odeće može promeniti brzinu njenog sušenja. Petja preporučuje da okačite teže stvari na dno, a lakše na vrh. Uverite se da se vaša odeća ne preklapa jedna preko druge, kako biste omogućili da vazduh cirkuliše oko svakog komada.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

5. Manjeveša, manje nabora

Preopterećenje veš mašine sa previše stvari može dovesti do toga da oni budu vlažniji i više naborani. Ovo neće samo produžiti vreme sušenja, već ćete morati i više da peglate nakon toga.

6. Sušite slične tkanine zajedno

Lake tkanine, kao što su pamuk i lan, imaju tendenciju da se suše brže od težih materijala, kao što su teksas ili vuna, tako da će biti pametniji izbor da ih spojite.

7. Koristite vešalice

Vešalice nisu predviđene samo za vašu garderobu, one se takođe mogu koristiti da okačite više odeće na stalak za sušenje i omogućite da više vazduha cirkuliše. Takođe možete da ih okačite na garnišlu za zavese na suncu, a najbolji deo je što će to smanjiti verovatnoću da će vašoj odeći trebati peglanje.

8. Sušite veš noću

Petja preporučuje da se odeća suši tokom noći koristeći konopac za veš u zatvorenom prostoru. Otvorite prozora zbog ventilacije da biste izbegli prekomerno nakupljanje vlage.

9. Toplija soba

Većina nas ima sobu u kući koja izgleda da je toplija od ostalih i upravo u nju treba da stavite veš, jer će to olakšati brže isparavanje vode iz odeće.

Bonus video: MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.