Nova pukotina duž glečera na Grenlandu: Da li je potop blizu!? (FOTO)
Foto: AP

kraj sveta?!

Nova pukotina duž glečera na Grenlandu: Da li je potop blizu!? (FOTO)

NASA je napravila snimke iz svemira na kojima se vidi pukotina koja može otcepiti ledeni greben od kopna
Objavljeno: 16:13h

Možda može postojati spas za ledeni greben. Srednja pukotina može imati stagnirajući efekat na novi greben, usporavajući i zaustavljajući ga i stvoriti prednost nad starijom pukotinom, rekli su na Fejsbuku naučnici i ljudi iz Operacije Ledeni most.

Stef Lhermit, profesor na Delft tehnološkom Univerzitetu u Holandiji, prvi je upozorio NASA tim na koordinate pukotine nakon njenog uočavanja na satelitskom snimku, izveštava Vašington Post.

Sateliti koji kruže iznad Severnog pola prvi put su prikazali ovaj jaz u julu 2016. godine i otada ona je nastavila da raste, napisao je Lhermit na Tviteru.

Dok naučnici nisu sigurni šta je uslovilo njeno nastajanje, Lhermit je ukazao da bi glavni ,,krivac'' mogao biti fenomen koji se dešava kada topla okenaska voda otopi led koji se nalazi ispod.

Okean bi, na ovaj način, mogao biti odgovoran i za topljenje leda i na drugim delovima planete. Naučnici veruju da je to izazvalo duboke potpovršinske pukotine na Antarktičkom glečeru. Tamo je, 20 milja duga litica, otcepila led iznutra i iznedrila ledeni breg veličine 225 kvadratne milje, u julu 2015. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.