MALO KO ZNA ZAŠTO SVE BEBE NA ROĐENJU IMAJU PLAVE OČI: Doktor OTKRIO koji se razlog krije iza neverovatne POJAVE
Ilustracija, Foto: PrintScreen/ TikTok/ mephong219

zanimljivo

MALO KO ZNA ZAŠTO SVE BEBE NA ROĐENJU IMAJU PLAVE OČI: Doktor OTKRIO koji se razlog krije iza neverovatne POJAVE

Evo zašto sve bebe imaju plave oči na rođenju

Objavljeno:

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namenjen. Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se pre druge godine života, kaže dr. Norman Saffra

To je povezano s količinom melanina pri rođenju i kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je dr. Norman Saffra, čelnik Oftalmologije na američkom Medicinskom centru Maimonedes u Brooklynu.

Pojasnio je da je melanin pigment – što ga više imate u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svetlosti reflektuje. Male naslage melanina u šarenicama čine ih plavim, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lešnika, dok zbog velike količine boja šarenice postaje smeđa.

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen, tvrdi ovaj lekar.

– Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se pre druge godine života – kaže Norman Saffra, ali dodaje da to nije slučaj baš uvek.

– Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata – dodao je.

– Bebe belaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primesama sive, a boja se može i nekoliko puta promeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve – objasnila je doktorka Giovana Armano.

bebe
foto: Printscreen RTS

Pri porođaju, kad dete dođe na svet i odmah na jako svetlo, podstiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promene boje. Samo malkice melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lešnika.

– Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije – kaže Armano.

Do bebinog šestog meseca boja očiju će se više puta menjati. Nakon toga promene se polako stabilizuju. Više faktora može uticati na promenu boje, uključujući lekove i uticaj okoline, tako da se kod nekih ljudi boja menja celi život. Ipak kod većine boja postaje jasna do prve godine.

– Boja očiju se najdramatičnije menja od 6. do 9. meseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može tačno reći koju boju će beba imati. U retkom broju slučajeva deca mijenjaju boju i do treće godine – kaže Armano. Najređa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet posto svetske populacije.

Boja može iznenaditi Velika je šansa da će dete naslijediti boju koju imaju oba roditelja, ali to nije pravilo. Mogu “povući” i na bake i deke. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, obično će imati i dete jer je taj gen dominantniji, prenosi livescience.com.

Bonus video: Nadica Ademov otkrila pol bebe

00:14

Nadica Ademov otkrila pol bebe

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.