OVAJ SLUČAJ NI POLICIJA NIJE MOGLA DA REŠI:Zlostavljala DECU pa PROMENILA LIČNI OPIS nisu mogli nikako da shvate...
Barbora Škrlova, Foto: Ondřej Požár / CNC / Profimedia

stravično

OVAJ SLUČAJ NI POLICIJA NIJE MOGLA DA REŠI:Zlostavljala DECU pa PROMENILA LIČNI OPIS nisu mogli nikako da shvate...

Slučaj se odnosio na kult koji je mučio decu, a policija je te 2007. upala u jednu kuću u Brnu u potrazi za zlostavljanim 8-godišnjakom, a pored njega pronašli su i dve odrasle žene, te jednu tinejdžerku - bar su oni verovali da je tako

Objavljeno:

Naredni redovi će vas možda podsetiti na scenario za horor film, ali je reč o bizarnoj priči koja je i te kako stvarna i odigrala se pre samo 15-ak godina. Zapravo, ako ste gledali psihološki horor film "Orphan" iz 2009. vrlo verovatno ćete uočiti niz sličnosti i to sa razlogom. Naime, ovo ostvarenje i jeste zasnovano na stvarnoj životnoj priči tada 33-godišnje Barbore Škrlove, koja je prevarila norvešku policiju, nastavnike i socijalne radnike i navela ih da poveruju da je ona 13-godišnji tinejdžer Adam.

Naime, Škrlova je u tom trenutku bila 33-godišnjakinja u bekstvu od češke policije koja je istraživala slučaj zlostavljanja dece u Češkoj. Slučaj se odnosio na kult koji je mučio decu, a policija je te 2007. upala u jednu kuću u Brnu u potrazi za zlostavljanim 8-godišnjakom, a pored njega pronašli su i dve odrasle žene, te jednu tinejdžerku - bar su oni verovali da je tako.

Ta tinejdžerka je zapravo bila gore pomenuta Škrlova, koja je bila inicijator zlostavljanja dece, ali koja je u metežu uspela da pobegne. Odmah potom je promenila svoju masku i od tinejdžerke postala tinejdžer Adam - obrijala je glavu i spljoštila grudi, pa kao dečak pobegla prvo u Dansku, potom i u Norvešku.

Puno detalja iz slučaja je do dana današnjeg ostalo nepoznato javnosti, ali zna se da je u Oslu živela i upisala se u školu kao Adam, ćelavi sin češkog dramaturga Martina Fahrnera. Šrklova je kao Adam pohađala nastavu nekoliko meseci pre nego što je pobegla u dečji dom, gde je tvrdila da je žrtva zlostavljanja. Ubrzo je nestala i iz dečjeg doma! Policija je tada pokrenula potragu širom zemlje za nestalim detetom, a dojave su ih na kraju odvele do Škrlove koja se krila u arktičkom gradu Tromsou.

"Ispostavilo se da je takozvani nestali tinejdžer bila 33-godišnja žena. Čak ni mi nismo uspeli da shvatimo sve u ovom slučaju", saopštila je tada norveška policija.

Direktor škole u Oslu koju je Škrlova pohađala kazala je da je kod zaposlenih postojala određena sumnja, ali da ništa nije bilo previše uočljivo. "Gledajući unazad, možemo reći da smo se pitali šta nije u redu sa Adamovim ponašanjem. Ali ovo nije lako znati. Deca u tom uzrastu su veoma različita i mogu da budu muškobanjasti ili feminizirani", istakla je Ingjerd Eriksen.

Zašto je Barbora postala Adam i od kakvog je zločina bežala?

S
foto: MONIKA TOMÁŠKOVÁ / MFDNES + LN / Profimedia

Čitav slučaj je još jeziviji u kontekstu istrage o zlostavljanju dece od koje je Barbora i bežala. Zapravo, naredna priča otkriva i objašnjava zašto se Škrlova odlučila na gore pomenutu prevaru.

Naime, 8-godišnjeg Ondreja je njegova rođena majka Klara Maureova zaključala i okovala u podrumu svoje kuće u Češkoj. Klara je pred sudom priznala da je zlostavljala Ondreja, kao i njegovog dve godine starijeg brata Jakuba, ali je takođe istakla da su njome manipulisale njena sestra Katerina i Barbora Šrklova za koju je ona verovala da je 12-godišnja devojčica Anička.

Klara je upoznala Škrlovu dok je studirala pedagogiju na fakultetu, a Barbora joj se predstavila kao 12-godišnja devojčica Anička koja nema gde da odsedne nakon što je pobegla iz doma za nezbrinutu decu u kome je trpela zlostavljanje. Klara ju je tada odvela kući, gde je živela sa svoja dva sina i sestrom Katerinom, planirajući da je usvoji.

Barbora, odnosno Anička, se predstavljala kao bolesno dete kome su stalno bili neophodni lekarski pregledi, ali je samo Katerini dozvoljavala da je vodi u bolnicu. Dokazi sugerišu da je Katerina znala za Barborinu prevaru, ali je odlučila da to prećuti sestri i udruži se se njom. Klara je imala duševnu bolest, što su obe iskoristile - bila je laka žrtva.

Barbora je imala sledeći pristup - optuživala je dečake za različite prestupe, a potom zahtevala od besne Klare da ih divljački kazni. Aničkin lažni doktor, za koga su tužioci verovali da je Katerina, slao je poruke u kojoj je preporučivao da se Anička usvoji i da Klarini sinovi dobiju poseban "terapijski" tretman koji je uključivao mučko kažnjavanje i fizičko zlostavlanje.

Maleni Ondrej i Jakub na sudu su ispričali da im je majka gasila cigarete na goloj koži, bičevala ih kaiševima, terala da jedu svoju povraćku i pokušavali da ih udave.

Kasnije se ispostavilo da iza svega stoji kult Grail Movement, koji je imao sledbenike širom sveta, i čiji je vođa bio Barborin otac.

Čitav zločin se sasvim slučajno otkrio. Naime, Klara je postavila bebi monitor kako bi pratila svoje sinove, a njen komšija je postavio sličan aparat za svoje dete. Signali su se pomešali, a muškarac iz komšiluka video je jeziv prizor - pretučene, gole i okovane dečake u podrumu. On je alarmirao policiju koja je pretraživala okolne kuće, sve dok nisu pronašli ugnjetavane dečake. Barbora je u tom metežu uspela da pobegne jer su vlasti verovale da je dete.

Škrlova je na kraju osuđena na pet godina zatvora, ali je puštena nakon što je odslužila polovinu kazne jer je njen advokat tvrdio da se njeno psihičko stanje pogoršalo. Dobila je još pet godina zatvora uslovno, a javnost je ostala zatečena blagom kaznom. O njenoj sudbini danas se ništa ne zna, ali se pretpostavlja da živi u rodnoj Češkoj.

04:35

LAGAO SAM DA POZNAJEM MINIMAKSA, DA BIH MUVAO DEVOJKE! Šokantna ispovest Big Laleta za Kurir: Mangup se pojavio i dao mi ugovor

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.