OTKRIVENA NEMAN KOJA JE ŽIVELA PRE DINOSAURUSA: Bio je ogromna ZVER sa zubima spremnim da RASKOMADA plen
Kvrgava zver iz Brazila, Foto: Printscreen/Twitter/CRCiencia

NEVEROVATNO

OTKRIVENA NEMAN KOJA JE ŽIVELA PRE DINOSAURUSA: Bio je ogromna ZVER sa zubima spremnim da RASKOMADA plen

Otkrivena životinja koja je postojala pre dinosaurusa u Brazilu.

Objavljeno:

Ukoliko bi razmišljali o drevnim predatorima, sigurno da bi većini prva asocijacija bili dinosaurusi - sa posebnim akcentom na Ti reksa. O onima koji su im prethodili, gotovo i da ne znamo mnogo, a paleontolozi tvrde da su sada našli jednog koji je dominirao našom planetom 40 miliona godina pre njih.

Neman iz džnugle

Fosilizovani ostaci sa lobanjoma veličine 36 cm su otkriveni u južnom Brazilu i pripadali su zveri koja je lutala džunglama u potrazi za plenom. Datovani su u period od pre 265 miliona godina i prema rečima paleontologa Stefani Pirs sa Harvarda: "Ova životinja je bila kvrgava zver i verovatno je izazvala strah bilo čemu što joj se nađe na putu."

Rod Pampaphoneus, kom pripada, karakteriše velika veličina, ali ono što je interesantno jeste da oni nisu svi bili mesožderi. Ipak, na osnovu velikih i prema rečima naučnika, gotovo psećih zuba - drevna životinja kojoj su pripadali fosilizovani ostaci je zasigurno konzumirala meso.

Njegovi rođaci su ranije pronalaženi u sedimentima koji su pripadali periodu perma, širom Rusije i Južne Afrike, ali Pampaphoneus biccai iz Brazila je jedinstven priemerak. Na osnovu detaljnih analiza i procena je ustanovljeno da je dostizao veličinu od 3 m, i težinu od 400 kg.

"P.biccai je igrao istu ekološku ulogu kao moderne velike mačke", otkrio je paleontolog Felipe Pineiro sa Univerziteta Pampa u Brazilu. "To je bio najveći kopneni predator iz perma za kog znamo u Južnoj Americi."

BONUS VIDEO

01:26

Pogledajte soma od 90 kilograma! Dejan iz Kragujevca uhvatio NEMAN, a onda je uradio OVO

(Espreso/nationalgeographic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.