Progonjeni kao ŽIVOTINJE: Albino crnce ubijaju jer njihovi delovi tela donose SREĆU!
Foto: Reuters, Beta, Iz arhive

morbidno

Progonjeni kao ŽIVOTINJE: Albino crnce ubijaju jer njihovi delovi tela donose SREĆU!

Albinizam je nedostatak mrkog pigmenta - melanina, a na ovu pojavu nailazimo najčešće u Africi, pa su crnci u tom slučaju belji čak i od belaca
Objavljeno: 22:10h

U nekim afričkim zemljama, albino osobe ubijaju se zbog delova tela, koji se koriste u tradicionalnoj medicini i verskim ritualima. Albino osobe, prema verovanjima, predstavljaju dragocenost jer njihove kosti i unutrašnji organi donose sreću, a sex sa njima može izlečiti HIV.

foto: Printscreen/ YouTube

Albinizam je nedostatak mrkog pigmenta - melanina, a na ovu pojavu nailazimo najčešće u Africi, pa su crnci u tom slučaju belji čak i od belaca. Nedostatak tirosinaze, enzima koji je zaslužan za proizvodnju melanina u telu, glavni je uzrok albinizma. Albino osobe nemaju pigment kože, kose i očiju.

Malavi je afrička država koja ima oko 10.000 albino crnaca koji strahuju za život, a broj ubistava stalno raste, pa skoro svakog meseca bude ubijen po jedan albino crnac.

foto: Reuters, Beta, Iz arhive

Ljudi veruju da njihove kosti i kosa imaju moć da leče bolesti, a da njihova krv donosi bogatstvo i sreću. Zbog toga se njihove kosti i unutrašnji organi nose kao tokeni, ili se prodaju šamanima u Malaviju ili nekoj drugoj obližnjoj zemlji.

Žene i deca su posebno ranjivi jer predstavljaju takozvane "lake mete", a čak i njihovi rođaci učestvuju u otmicama. Albino deca žive u konstantnom strahu, pa čak i odlazak u školu za njih kao i njihove roditelje predstavlja veliki stres.

Nekada su čak i roditelji umešani u otmice, posebno muškarci, koji odbacuju albino decu. Oni usled nedostatka znanja o albinizmu, smatraju da deca nisu njihova, pa je prvi korak ka sprečavanju proganjanja ovih osoba informisanje stanovnika o ovom stanju.

Osim što se suočavaju sa pretnjama i diskriminacijom, albino crnci žive u konstantnom strahu od otmice. Jedna od stanovnica Malavija smatra da bi Vlada ove države trebalo da preduzme mere za kažnjavanje kriminalnih bandi umešanih u napade i da se suoči sa ubicama kako bi oni mogli slobodno da žive.

Zbog velikog siromaštva ove zemlje, mnoge kriminalne bande smatraju da će prodajom delova tela doći do velikog bogatstva.

Vlasti su preduzele određene mere, pa su tako prošle godine svi vračevi i nadri-lekari odgovorni za napade na albino osobe proglašeni kriminalcima. Ipak ni to nije bilo dovoljno, pa albino crncima u Malaviju preti istrebljenje, ukoliko ne budu preduzete rigoroznije mere, upozoravaju Ujedinjene nacije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.