VEČERAS OBAVEZNO POGLEDAJTE U NEBO, SVEDOČIĆEMO FENOMENU KOJI SE JAVLJA JEDNOM U 435 GODINE: Ostaćete BEZ reči
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twiiter/KennethLerose

morate videti

VEČERAS OBAVEZNO POGLEDAJTE U NEBO, SVEDOČIĆEMO FENOMENU KOJI SE JAVLJA JEDNOM U 435 GODINE: Ostaćete BEZ reči

Ovo je fenomen koji se dešava jednom u 435 godina

Objavljeno: 20:45h

Novootkrivena sjajna kometa osvetliće nebo na severnoj Zemljinoj hemisferi večeras 12. septembra, a potom oko 17. septembra, da bi se vratila tek za 400 godina, tačnije, 435 godina.

Kometa se danas nalazi najbliže Zemlji i pored nje će proleteti brzinom od 386.242 km na sat, a mogla se uočiti već od 10. septembra, i to u ranim jutarnjim satima, tik pre svitanja.

Amaterski astronom Hideo Nišimura iz japanskog grada Kagave otkrio je ovu kometu u avgustu. Snimio je ekspozicije koristeći standardni Kenon DSLR fotoaparat i telefoto objektiv, a posle obrade ekspozicija je postalo očigledno da postoji blistavi objekt koji brzo prolazi kroz naš unutrašnji solarni sistem.

Majnor Planet Centar je zvanično potvrdio otkriće i nazvao kometu C/2023 P1 (Nišimura), a slovna oznaka „C“ označava neperiodičnu kometu. To znači da ove vrste kometa potiču iz Oortovog oblaka i mogu ili samo jednom proći kroz Sunčev sistem ili imati orbitalne periode u rasponu od 200 do nekoliko hiljada godina pre nego što se vrate u blizinu Sunca.

Prema COBS-u (Comet Observation Database), Nišimura je kategorisana kao „hiperbolična kometa“, što sugeriše da ima obilje energije koja je sprečava da bude trajno „uhvaćena“ u solarni sistem.

Da bi napustila Sunčev sistem, kometa prvo mora da „preživi“ najbližu tačku u odnosu na Sunce pošto komete koje prilaze Suncu prvi put imaju veći rizik od raspada, a sudbina Nišimure je u tom smislu neizvesna, prenosi N1.

Pol Kodas, zvaničnik NASA, smatra da će „kometa verovatno preživeti prolazak pored Sunca“, i ne veruje da će izgoreti tom prilikom, prenosi Glas Amerike.

Kada intenzivna sunčeva svetlost prvi put dođe u kontakt s površinom komete, postaje moguć širok raspon ishoda. Zbog toplote i pritiska koje proizvodi Sunce i solarni vetar, kometa se u nekim slučajevima može otopiti i raspasti. Jedan takav primer je kometa ISON, koja se raspala samo nekoliko sedmica pre nego što se očekivalo da će kreirati izvanredan prizor na nebu. Nišimura će 18. septembra biti najbliže Suncu u svojoj orbiti, a ako izdrži radijaciju i ne raspadne se, napraviće krug i krenuti nazad.

Bonus video: Natalna karta Vladimira Putina

02:59

PUTIN IMA JAKO 12. POLJE, ZELENSKOM SE NE PIŠE DOBRO: Astrolog otkrio šta horoskop kaže za zaraćene strane! SEDMI MART JE BITAN

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.