MOZGALICA KOJA JE IZLUDELA MNOGE, ŠTA VI VIDITE NA OVOJ FOTOGRAFIJI? Psiholog opisao šta je ISTINA
Test, Foto: Printscreen Printscreen/uk.pcmag.com

test

MOZGALICA KOJA JE IZLUDELA MNOGE, ŠTA VI VIDITE NA OVOJ FOTOGRAFIJI? Psiholog opisao šta je ISTINA

Iako slika na prvi pogled deluje kao da hipnotiše nekoga to nije slučaj

Objavljeno:

Kada su u pitanju optičke iluzije ne postoje tačni ili pogrešni odgovori. Svačija percepcija neke stvari je drugačija i zbog toga svi ih vidimo različito iako su svima na prvi pogled zbunjujuće. Koliko god se "lomili" i pokušavali da vidite nešto na slici, vaš prijatelj će uvek videti nešto drugo.

Ukoliko ste raspoloženi da malo mozgate i razvijete svoje vijuge, Dejli star je objavio jednu fotografiju koja je kruži društvenim mrežama, gde su objavljene neke optičke iluzije koje su prava "poslastica" za one koji vole da ubijaju vreme ovakvim zagonetkama.

Test
foto: Printscreen Printscreen/uk.pcmag.com

Optička iluzija koja je mnoge navela na razmišljanje na prvi pogled na slici prikazuje spiralu, koja kreće poput pikada od centra slike sa manjim krugom pa se širi. Iako slika na prvi pogled deluje kao da hipnotiše nekoga to nije slučaj.

Prema ovom sajtu, crno bela slika ne pokazuje ono što izgleda kao spirala. Fotografija predstavlja Frejzerovu spiralu koja je uprkos tome što vidimo, nešto mnogo jednostavnije. Umesto spirale na slici se nalaze koncentrični krugovi, odnosno krugovi sa zajedničkim središtem.

Ono što je u pozadini, sliku čini zbunjujućom za posmatrača pa tako izgleda da vidimo nešto što ne vidimo. Britanski psiholog Sir Džejms Frejzer ga je prvi opisao, a postoji i drugi naziv za njega "lažna spirala".

Ova iluzija nastaje tako što se kombinuju pravilni krugovi sa neusklađenim delovima ili raznobojnim linijama. Kada su ti delovi istaknuti drugom bojom, gledaocu postaje očigledno da nema na slici spirale.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.