JEZERO IZ 1923. GODINE KRIJE ČUDNU PLUTAJUĆU TAJNU: Lokalci ga svake godine GURAJU čamcima, NEVEROVATNA pojava
Jezero Čipeva, Foto: Printscreen/youtube/AirFox Photography

NEVEROVATNO

JEZERO IZ 1923. GODINE KRIJE ČUDNU PLUTAJUĆU TAJNU: Lokalci ga svake godine GURAJU čamcima, NEVEROVATNA pojava

Neobično ostrvo koje se kreće, čamci moraju da ga guraju svake godine.

Objavljeno:

Jezero Chippewa u Viskonsinu je dom džinovskog plutajućeg ostrva koje se keće okolo blokirajući važan most.Tako da ovo plutajuće ostrvoko koje se kreće moraju čamcima pomeraju…

Jezero Chippewa, poznato i kao Chippeva Flovage, nastalo je 1923. godine poplavom velike močvare. Ubrzo nakon toga, mnoga tresetišta su počela da se dižu na površinu i postala savršena mesta za uzgoj semena biljaka koje nose vetar i divlje ptice.

Kako su godine prolazile, biljke od trava do drveća počele su da rastu i njihovo korenje je zapravo izazvalo rast ovih plutajućih močvara -ostrva.

Danas ova plutajuća kretajuća ostrva variraju veličinama od veličine parking mesta pa do nekoliko hektara, a najveći od njih je takozvano „četrdeset jutarsko močvarno“ na zapadnoj strani jezera sa velikim drvećem. Skoro svake godine, desetine lokalnih vlasnika čamaca udružuju se kako bi ga odgurnuli od mosta koji povezuje istočnu i zapadnu stranu jezera.

“To se dešava skoro svake godine. Potreban je napor zajednice i morate imati vetrove koji duvaju u leđa da biste ih gurnuli plutajuće ostrvo“, rekao je jedan lokalni čovek za Northern News Now.

Prema veb-sajtu Chippeva Flovage, jedinstvena plutajuća ostrva na jezeru počinju kao blatnjavi ravnici iz močvare na dnu, ali kako vreme prolazi, vegetacija počinje da raste, a najstarija ostrva čak imaju drveće koje se ponaša kao jedra kada vetar udari, pomerajući čitavu plutajuću masu na jezeru.

“To je jedna od prvih stvari koje tražite kada dođete ovde ujutro: gde je močvara?“ rekao je lokalni čovek Deni Rejes.

Višedecenijsko plutajuće ostrvo ne kreće se stalno, ali kada se to dogodi, može izazvati glavobolje meštanima blokiranjem važnog mosta koji je jedini prolaz između istočne i zapadne strane jezera.

Kada se to desi, jedini način da se premesti je čamcem. I to ne samo jedan veliki čamac, već desetine njih koji rade složno, sa vetrom u leđa. Prošle godine je 25 čamaca korišćeno za odgurivanje plutajućeg ostrva od mosta.

Kada ga premestimo, moramo da ga vratimo i postavimo na pravom mestu, ili može ono može vrati za nekoliko dana, rekao je lokalni vlasnik kuće Greg Kopke. Pošto su plutajuća ostrva poput močvara od četrdeset hektara stanište za različite životinjske vrste, zaštićena su zakonom i ne mogu se razdvojiti.

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/zanimljivostidana.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.