AKO STE MISLILI DA ZNATE ZAŠTO SIR IMA RUPE, VARATE SE: Razlog je BIZARNIJI nego što su nas učili
Kačkavalj sa rupama, Foto: Profimedia

selo

AKO STE MISLILI DA ZNATE ZAŠTO SIR IMA RUPE, VARATE SE: Razlog je BIZARNIJI nego što su nas učili

Kada je reč o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira

Objavljeno:

Nema veze ni sa glodarima, ni sa balterijama, rupe u siru nastaju iz jednog mnogo banalnijeg i jednostavnijeg razloga, a to je seno!

Kada je reč o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?

Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.

Sir
foto: Profimedia

Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put u mleko. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.

"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokom muže krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sena upali u nju i na kraju izazvali rupe.

Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira oično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sena!

MNOGI KUVARI SMATRAJU MIROČKI SIR ZA NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je tajna viševekovske tradicije: Po ovome je prepoznatljiv:

00:57

MNOGI KUVARI SMATRAJU MIROČKI SIR ZA NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je tajna viševekovske tradicije: Po ovome je prepoznatljiv!

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.