OVE DETALJE IZ ŽIVOTA MIRE FURLAN JE RETKO KO ZNAO: Hrvati su je nazvali IZDAJICOM, a ovo je radila da PREŽIVI
Mira Furlan, Foto: Profimedia

biografija

OVE DETALJE IZ ŽIVOTA MIRE FURLAN JE RETKO KO ZNAO: Hrvati su je nazvali IZDAJICOM, a ovo je radila da PREŽIVI

Rođena je u Zagrebu, deo života provela u Beogradu

Objavljeno:

Jugoslovenska glumica Mira Furlan obeležila je celu jednu filmsku epohu. Njenom talentu divio se ceo Balkan, a neretko je izazivala brojne reakcije i svojim otvorenim stavovima o svim važnim temama. Zbog toga se neretko nalazila na meti kritičara, a posebno onih nacionalno orijentisanih.

Rođena je u Zagrebu, deo života provela u Beogradu. Međutim, tokom ratnih godina nije bila po meri ni onima iz Hrvatske ni onima iz Srbije. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Mira Furlan
foto: prentscreen/youtube/RTS Prikazuje

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Mira Furlan zajedno sa suprugom Goranom 1991. godine seli se u Sjedinjene Američke Države. Kako bi se tamo snašla, koristila se kontaktima koje joj je dala koleginica Milena Dravić. U početku nije bilo nimalo lako. U nepoznatoj državi kao i većina ljudi, radili su sve dostupne poslove kako bi finansijski mogli da stanu na noge.

Goran je tako promenio nekoliko poslova, radio je kao dostavljač,asistent u montaži a kasnije i kao montažer. Za to vreme, glumica je radila kao konobarica, prodavačica a potom i prevodilac.

@previouslyonlost rest in peace to a beautiful, talented soul. keeping her loved ones in my thoughts and prayers today ❤️ #lost #losttvshow #mirafurlan ♬ I’ll Be A Sky - The Tallest Man On Earth

- Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati - rekla je svojevremeno glumica.

Posle nekog vremena mogla je da se vrati glumi, svom pozivu u kojem je bila podjednako uspešna na svim stranama sveta. U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Izgubljeni" koja je ostvarila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji. Mira Furlan je godinama živela u Americi te se o njenom životu poslednjih godina nije mnogo toga znalo. Kao grom iz vedra neba javnost je šokirala vest da je glumica preminula 20. januara 20212. godine kada je imala 66 godina.

00:49

ESPRESO TIKTOK: Golišave fotke Milene Radulović

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.