DOKTOR PROGUTAO JAJA PANTLJIČARE: Ovaj odvratan CRV može napraviti HAOS u organizmu, ZAŠTO je to uradio?
Pantljičara, Foto: ardea.com / Paulo Di Oliviera / Ardea / Profimedia

NENORMALNO

DOKTOR PROGUTAO JAJA PANTLJIČARE: Ovaj odvratan CRV može napraviti HAOS u organizmu, ZAŠTO je to uradio?

Nekad je stvarno upitno šta ointeligentni ljudi rade i u koje je to zapravo svrhe

Objavljeno:

Jedna od poznatih priča je jedna o dr. Majklu Mozliju, britanskom televizijskom novinaru, producentu i doktoru, koji je od 1985. godine bio deo BBC medijske kuće. Radi se o jednom neobičnom slučaju kada se svojevoljno izložio eksperimentu u naučne svrhe.

Jedan od najkontroverznijih eksperimenata u kojem je droktor Mozli učestvovao bio je gutanje jajašca pantljičare. Navodno je pristao da proguta ova jajašca kako bi naučnici sa Univerziteta u Liverpulu mogli proučavati njihov uticaj na imuni sistem i sistem za varenje. Pantljičara je parazitski crv koji može izazvati tenijazu, stanje koje izaziva postojanje odraslih jedinki u crevima. Simptomi tenijaze uključuju gubitak apetita, mršavljenje, poremećaje varenja, pritisak u predelu pupka i zadah iz usta.

doktor
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Zato se često u šali, za nekog ko ne može da se ugoji, kaže da je "progutao" pantljičaru. Dalje, kako i sam dr Mozli tvrdi, ovaj eksperiment urađen je u pažljivo kontrolisanim uslovima.

"Međutim, osim prvobitne odbojnosti kada sam gutao jaja, jedva sam bio svestan da su tamo dok nisam video slike sa kamere", otkrio je doktor i dodao da je s njegove tačke gledišta, sistem za varenje nasledan.

"Pretpostavljam da moja sklonost ka debljanju potiču od mog oca, ali mikrobiom creva - bakterije, virusi i gljivice važne za zdravlje - uglavnom pripada mojoj mami, barem kada sam bio dete. To je zato što su u materici naša creva sterilna, ali tokom porođaja, progutamo mešavinu tečnosti naše majke, te naša creva dobijaju jedinstvenu mešavinu mikroba koji ostaju u nama godinama i igraju ulogu u našem zdravlju", objašnjava ovaj doktor.

Inače, čovek može da se zarazi pantljičarom jedući dobro termički neobrađeno meso goveđeg, odnosno svinjskog mesa koje sadrži ove parazite. Najčešće osoba inficirana larvama nema nikakve simptome, već se prvo primete segmenti crva ili jajašca u stolici. Međutim, ako se larve zadrže u mozgu nastaje cisticerkoza - infekcija tkiva.

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.