AKO SPAVATE SA SVOJIM PSOM, POSLE OVOG ĆETE DOBRO RAZMISLITI: Stručnjaci otkrili UŽASNU ISTINU o tome
Pas, Foto: William Scott / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO SPAVATE SA SVOJIM PSOM, POSLE OVOG ĆETE DOBRO RAZMISLITI: Stručnjaci otkrili UŽASNU ISTINU o tome

Često se pogrešno pretpostavlja da je dlaka vodeći uzrok ovih rizika, ali zapravo mrtve ćelije kože (peruti) mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme

Objavljeno:

Ljubav vlasnika prema kućnim ljubimcima, tačnije pasa, ne može da se opiše rečima. Oni su jednostavno sastavni deo porodice. Neretko, vlasnici znaju svuda da idu sa njima, pa čak i da zajedno spavaju. Međutim, prema rečima stručnjaka ovu naviku bi trebalo da izbegavaju.

Doktorka Debora Li rekla je da će vaš pas ostaviti komadiće svoje peruti u vašem krevetu što može da bude opasno. Tačnije, prema njenim rečima, perut kućnih ljubimaca može da izazove ozbiljne respiratorne probleme kada se udiše i ozbiljnu reakciju na vašoj koži kada dođu u dodir sa istom.

"Opadanje dlake kod kućnih ljubimaca posebno je izraženo u proleće i može da dovede do eskalacije problema sa alergijskim rinitisom, dermatitisom, koprivnjačom i astmom", kaže doktorka.

Često se pogrešno pretpostavlja da je dlaka vodeći uzrok ovih rizika, ali zapravo mrtve ćelije kože (peruti) mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

Pas
foto: Printscreen twitter/Helping the lost home #TeamWales

"Peruti kućnih ljubimaca je čest uzrok alergije kod dece i odraslih. Kada udahnete čestice životinjske peruti u pluća, imune ćelije vašeg tela prepoznaju antigen psa ili mačke kao stranu supstancu koja predstavlja pretnju po vaše zdravlje. Kao rezultat toga, pokreće se inflamatorna reakcija i oslobađa se antitelo", obajšnjava doktorka Li i dodaje da ćelije koje se inače zovu mastociti oslobađaju histamin, koji izaziva kontrakciju glatkih mišića, što dovodi do sužavanja disajnih puteva.

Ona je dodala da histamin takođe izaziva povećanje bronhijalnog sekreta i otoka, stvarajući tipične neprijatne simptome astme kao što su kašalj, piskanje, stezanje u grudima i kratak dah.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.