VETERINAR OVE IGRAČKE NIKAD NE BI DAVAO PSU: Ima DOBAR razlog, VAŽNO JE DA GA SVI ČUJU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok/Ryanprater4

MORATE ZNATI!

VETERINAR OVE IGRAČKE NIKAD NE BI DAVAO PSU: Ima DOBAR razlog, VAŽNO JE DA GA SVI ČUJU

Veterinari su upozorili vlasnike pasa koje četiri igračke nikako ne smeju da daju svojim psima

Objavljeno:

Svi vlasnici pasa teže da svom psu kupe što više i što bolje igračke za igru, međutim to nije uvek dobro.

Veterinarska klinika River Road u Noriču objavila je listu stvari sa kojima vlasnici kućnih ljubimaca treba da izbegavaju da se igraju nakon što primete porast povreda. Iako neke manje povrede uključuju samo usta, stručnjaci kažu da će psima možda biti potrebna operacija ako slučajno progutaju delove igračke, prenosi Dejli mejl.

Zato su veterinari pozvali ljubitelje pasa da prestanu da daju psima sirovu kožu da ih žvaću. Iako mogu da drže pse zauzetim satima, stručnjaci kažu da sirova koža može biti posebno opasna ako uđe u probavni sistem vašeg ljubimca. Objasnili su: „Psi ga često progutaju i onda upije vodu i otekne u stomaku, sve više raste i onemogućava prolazak kroz creva“. Ako progutaju veliki komad sirove kože, tim veterinarske klinike kaže da je operacija jedini način da se ukloni. Umesto toga, oni preporučuju presovanu sirovu kožu za pse jer se prirodno rastvara i ne nabubri u stomaku.

Espreso ljubimac, Pas, Kućni ljubimci
foto: Aleksa Petrović

Ali sirova koža nije jedina vrsta igračaka na koju stručnjaci upozoravaju. Takođe, vlasnici pasa treba dobro da razmisle pre nego što daju svom psu koštanu srž jer je sam centar posebno problematičan. „Masna srž u centru kostiju može da izazove pankreatitis kod osetljivih pasa, tako da je najbolje da izvadite veći deo centra pre nego što je date svom ljubimcu“, kažu u klinici. Osim toga, kažu da vlasnici pasa ne bi trebalo da kuvaju srž pre nego što je daju svojim ljubimcima.

Štaviše, veterinarski tim je pozvao ljubitelje pasa da pažljivo pregledaju sve gumene lopte sa kojima dozvoljavaju svojim psima da se igraju. Ove lopte često imaju jednu rupu za vazduh sa strane, što predstavlja opasnost da budu usisane u jezik psa. Ako se to dogodi, može prekinuti protok krvi i izazvati opasno oštećenje nerava. Međutim, ako vaš pas voli ove vrste igračaka, stručnjaci kažu da je moguće pronaći neke bez rizičnog ventilacionog otvora.

Na kraju, veterinarski tim je rekao da psi često upadaju u nevolje kada se igraju dečijim plišanim igračkama. Pošto imaju tendenciju da se cepaju tokom vremena, psi na kraju gutaju komade igračaka - što dovodi do blokada u crevima opasnih po život. Da bi se ovo izbeglo, veterinari preporučuju da se držite plišanih igračaka koje su posebno dizajnirane za pse - jer će obično biti izdržljivije.

03:41

ZAŠTO NEKI PSI NAPADAJU I PUNIH STOMAKA?

(Espreso/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.