AKO VAM SE PAS PRETERANO LINJA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Evo zašto je to tako, VAŽNO JE DA ČUJETE
Pas, Foto: Kim Christensen / Alamy / Alamy / Profimedia

PAŽNJA

AKO VAM SE PAS PRETERANO LINJA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Evo zašto je to tako, VAŽNO JE DA ČUJETE

Linjanje je u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uslovljeno temperaturom spoljašnje sredine

Objavljeno:

Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamenjuje sa novom, a krzno postaje sjajnije. U prirodi se životinje najčešće linjaju dva puta godišnje, a slično je i sa psima koji se drže dvorišno.

Linjanje je u pasa, kao i kod mnogih divljih životinja, uslovljeno temperaturom spoljašnje sredine.

Normalno linjanje traje relativno kratko, no ponekad se taj period produži i signalizira da se u organizmu nešto zbiva. Pojačano i produženo linjanje može biti posledica hormonalnog poremećaja; pada imuniteta usled neke druge bolesti; nedostatka vitamina (najčešće biotina i vitamina A); nekvalitetne i oskudne ishrane; nakon operativnih zahvata (npr. sterilizacija/kastracija).

Ako se psi drže preko cele godine u kući na podjednakoj temperaturi, često se linjaju tokom cele godine. Osim toga, grejanje u zimskim mesecima te hlađenje u letnjim često dovodi do prekomerno suvog vazduha u prostoriji koji kao takav dodatno stvara opterećenje na kožu i dlačni pokrivač. Naime, u tom slučaju redovna je pojava krhkije dlake, lomljivije a ponekad poprimi neuredan izgled, bez sjaja.

Nezavisno o tome radi li se o periodu linjanja ili ne, psa je potrebno redovno (svakodnevno) četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati lepša i sjajnija.

Što se hrane tiče, ako se radi o psu sa osetljivijom kožom možda bi bolji izbor bila neka od hrana za takvu namenu.

(Espreso/moj.pet-centar.rs/Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.