OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU VERE ČUKIĆ: Ove detalje o glumici MALO KO JE ZNAO U SRBIJI
Vera Čukić, Foto: RTS

paŽnja

OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU VERE ČUKIĆ: Ove detalje o glumici MALO KO JE ZNAO U SRBIJI

Objavljeno:

Vera Čukić je srpska glumica rođena 16. decembra 1938. U braku je sa scenaristom Gordanom Mihićem sa kojim ima ćerku Ivanu Mihić, takođe glumicu.

Rođena je u Beogradu. Diplomirala je glumu sa ocenom 10 na Akademiji za pozorište, film i televiziju na klasi profesora Mate Miloševića. Uporedo sa glumom studirala je i dve godine Svetske književnosti na Filozofskom fakultetu. Od petnaeste godine igra na filmu, a pozorišnu karijeru počinje u Ateljeu 212.

Takođe, igrala je i u nebrojenim radio dramama u vreme njihove velike popularnosti. Snimila je i dve long plej ploče sa izvođenjem antologijskih delova iz romana Nečista krv Bore Stankovića kao i odlomka iz Puškinove poeme Jevgenije Onjegin – Tatjanino pismo Onjeginu. Učestovala je i u nizu muzičko zabavnih programa pokazujući svoje umeće u pevanju i igranju španskih igara (četiri godine je učila španske igre u školi plesa Grbić-Torez) Igrala je u tri inostrana filma i gostovala sa pozorišnim predstavama u više zemalja u njihovim Nacionalnim teatrima.

vera čukić
foto: Print Screen Youtube/ Sve što mi pripada

Dobitnik je niza najznačajnijih nagrada i priznanja za pozorište, film i televiziju među kojima su nagrade RAŠA PLAOVIĆ, CARICA TEODORA, ZLATNA MIMOZA, PAVLE VUJISIĆ, Nagrada za životno delo Narodnog pozorišta u Beogradu, Nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Sopotu, Nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Mojkovcu, Nagrada za najbolju glumicu na Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu, Nagrada Patriotskog saveza Jugoslavije za životno delo, Nekoliko Nagrada Narodnog pozorišta za najbolju ulogu u pozorišnoj sezoni…

Za glumicu godine birana je dva puta od strane publike, Nagrada Ona on i tri puta od strane novinara. Napisala je knjigu za decu ’’Moj drug Ispodkrevetni Mrak’’ u saradnji sa Ivanom Mihić i knjigu ’’Perle od vode’’. Govori engleski i ruski jezik.

Udata je za scenaristu, književnika i reditelja Gordana Mihića sa kojim ima ćerku Ivanu Mihić glumicu, pisca i producenta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.