NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO ZMIJE PALACAJU JEZIKOM: Razlog je ZASTRAŠUJUĆI, dobro obratite pažnju
Zmija, Foto: Printscreen Twitter

paŽnja

NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO ZMIJE PALACAJU JEZIKOM: Razlog je ZASTRAŠUJUĆI, dobro obratite pažnju

Zanimljivo je da se sam jezik ne nalazi u usnoj šupljini - nalazi se ispod, u dodatnoj rupi

Objavljeno:

Zmijski jezik uopšte nije ubod i u njemu nema otrova. Ovo je organ mirisa. Zajedno sa Jacobsonovim organom čini čitav sistem i tanki je hemijski analizator, koji uključuje 2 izlaza smeštena na gornjem nepcu. Za izbočenje račvastog vrha nalazi se polukružni zarez u gornjoj vilici.

Nakon što je jezik vani, životinja ga može trzati nekoliko sekundi, vrhom dodirnuti predmete koji se nalaze u blizini, a zatim ga odmah uvući unutra. Nakon toga, vrhovi su u otvoru Jacobsonovog organa. Ovde zmija može dobiti informacije o tome koje su stvari i predmeti bili vani.

Zanimljivo je da se sam jezik ne nalazi u usnoj šupljini - nalazi se ispod, u dodatnoj rupi.

Zašto je zmiji jezik račvast

ZMIJA
foto: printscreen Youtube/Alejandro Arteaga

Njegova glavna svrha je čulo mirisa. A činjenica da je na kraju razdvojen omogućava životinji da prima informacije istovremeno sa 2 različita mesta. Vrhovi ovog organa u stanju su da "nanjuše" miris koji se nalazi na udaljenosti od oko 2 glave.

Zahvaljujući informacijama dobijenim iz račvastog organa, gmaz može razumeti u kojem smeru treba da se kreće kako bi pronašao hranu. Ovo je vrlo zgodno, jer je u većini slučajeva plen skriven od pogleda i prilično ga je teško primetiti.

Osim toga, zahvaljujući račvastom jeziku, ove životinje mogu pronaći svoje bližnje.

Zašto zmije isplažu jezik

Zmija
foto: Printscreen/Youtube/Podgoricki vremeplov

Izbacujući ga iz intermaksilarnog otvora, gmaz osigurava svoju orijentaciju u prostoru. Ovo je možda jedan od najvažnijih organa, jer takve životinje nemaju dobar vid, a nemaju ni bubnu opnu. Zahvaljujući račvastom jeziku, zmije ujek mogu saznati šta je u blizini, gde se isplati kretati u potrazi za hranom, a kada je hitno odpuzati, jer je u blizini neprijatelj.

Mužjaci takođe koriste ovaj organ tokom sezone parenja. Oni se prišunjaju ženki na određenu udaljenost i često počnu da ispruže svoj dugi "alat za njuškanje". Ako nema reakcije sa strane "dame", onda to znači da ćete morati potražiti drugu ženku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.