OVO JE SKORO SVAKI DAN JEO IVO ANDRIĆ: Konobar otkrio zašto je NOBELOVAC uvek izgledao tako SVEŽE
Ivo Anrdić, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

OVO JE SKORO SVAKI DAN JEO IVO ANDRIĆ: Konobar otkrio zašto je NOBELOVAC uvek izgledao tako SVEŽE

Za sobom je ostavio čuvena pisana dela koja su sastavni deo školske lektire, ali i uspomene kojih se sećaju oni koji su imali čast da upoznaju Iva Andrića. Naš nobelovac rođen je pre 130 godina u mestu Dolac kod Travnika.

Objavljeno:

U osnovnoj školi „Ivo Andrić" u Pranjanima, oktobar je mesec pisca po kojem je i dobila naziv. Za mlade njegov stvaralački opus nije samo obavezni deo gradiva, već pouka za život.

„Ja sam pročitao priču Aska i Vuk, i na mene je ostavilo poseban utisak to što je ona otišla težim putem u odnosu na svoje vršnjake", kaže Aleksa Damljanović, učenik OŠ „Ivo Andrić".

„Delo Mostovi - zato što mostovi ne služe ničemu što je tajno ili zlo", izabrala je Natalija Milošević iz iste škole - delo koje je na nju ostavilo utisak.

„Najviše mi se dopala pripovetka Jelena, žena koje nema, zbog opisa", dodala je učenica Anđela Papić.

„Govori o ljudima kako se ponašaju i kako treba da se usredsredimo na život i šta treba da radimo", poručuje učenica Teodora Tomanić, koja takođe pohađa školu „Ivo Andrić" u Pranjanima.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Lični konobar i frizerka sa tremom

Sada su penzioneri, ali početak uspešnih karijera obeležilo im je druženje sa slavnim piscem. Slobodan Krstić bio je lični konobar, dok je Slađana Anđelković bila lični frizer Iva Andrića.

„Voleo je da za vreme doručka pojede ovčje kiselo mleko iz našeg kraja, odnosno iz sela Jezera, koje se ne jede kašikom, već viljuškom. I on je to voleo, to mu je davalo ovako neku svežinu. Čestrdeset druge godine je boravio u Soko banji prvi put ,i tu je po njegovim rečima počeo da piše roman Na Drini ćuprija. Kasnije on je imao svoju karijeru i tako dalje, ali evo desilo se da je sedamdesetih godina dva puta boravio kod nas u Soko banji", ispričao je Slobodan Krstić, penzioner i bivši direktor hotela „Moravica" u Soko banji.

„Verujte, imala sam i tremu - prvi put šišam, a on ima toliko oštru tešku kosu, tad nisu bili fenovi, nego su bile haube. E onda ja lepo njemu ošišam, kaže - Drago moje dete, nemoj da se sekiraš, rekao mi je direktor Vasa da si ženski frizer, samo idi po fazonu i nećeš pogrešiti. I ja lepo po fazonu ošišam. On je voleo, recimo, iskrade se iz hotela, salon je bio kako se ulazi u hotel, sa leve strane. I on mi samo da znak, da ne zna niko, i ode na pijacu", iskrena je frizerka u penziji Slađana Anđelković.

Oni koji su imali čast da ga lično upoznaju, pamtiće Iva Andrića kao čoveka koji je voleo da razgovara sa svima i nakon što je postigao svetsku slavu.

Ti susreti sa narodom bili su izvor inspiracije, koju je pretočio u pouke i mudrosti za buduće generacije.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.