PREMINUO GITARISTA IZ POZNATE GRUPE: Prijatelj saopštio STRAVIČNE vesti
Foto: Printscreen

tuga

PREMINUO GITARISTA IZ POZNATE GRUPE: Prijatelj saopštio STRAVIČNE vesti

Inovativni gitarista ostavio je ogroman trag u britanskoj rok muzici i jedna je od najuticajnijih gitarista svih vremena

Objavljeno: 11:17h

Gitarista Kit Liven, član prve postave grupe "Kleš", preminuo je u 65. godini, saopštio je njegov prijatelj.

Inovativni gitarista ostavio je ogroman trag u britanskoj rok muzici i jedna je od najuticajnijih gitarista svih vremena.

Džulijan Kit Liven bio je u grupi mizičara koji su 1976. godine osnovali legendarni rok sastav "Kleš". Iako je imao samo 18 godina, zajedno sa menadžerom benda, Bernardom Roudsom, zamolio je Džoa Stramera da im se pridruži.

Samo dve godine kasnije, Liven pravi zaokret ka post-panku i sa Džonom Lajdonom i Jahom Voblom, osniva bend "Public Image Ltd".

sveće, Sveća
foto: Profimedia

"Imao je toliko planova, na toliko stvari je radio", saopštio je njegov prijatelj Adam Hamond, piše BBC.

O tome kakav je uticaj Liven imao na post-pank evropsku i svetsku muzičku scenu govori i podatak da je među njegovim poštovaocima bio i gitarista „Red hot čili pepersa“, Džon Frušante koji je svojevremeno Livenov stil sviranja opisao kao spektakularan, kao i da je "istražio mogućnosti šta može da se uradi sa gitarom".

Liven je uživao u pravljenju gitara i radio je na knjizi o grupi "Public Image Ltd" sa piscem Adamom Hamondom. U toj grupi bio je aktivan od osnivanja do 1992. godine, kao i od ponovnog okupljanja 2009. godine do smrti. Neko vreme borio se sa rakom jetre, piše Guardian.

Partnerka cenjenog muzičara Kejt Ransford, koja je sa njegovom sestrom Džil Benet i njenim mužem bila sa Livenom tokom poslednjih sati, rekla je da je preminuo „mirno, sređeno, udobno i voljeno“.

Porodica je zamolila za privatnost u ovoj teškoj situaciji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.