OVAJ ČOVEK JE OTAC MILENE DRAVIĆ: Nacija neće moći da POVERUJE da je TO ON
Foto: Dragana Udovičić

ko bi rekao

OVAJ ČOVEK JE OTAC MILENE DRAVIĆ: Nacija neće moći da POVERUJE da je TO ON

U svet filma je zakoračila sa 18 godina, a i pre upisa Fakulteta dramskih umetnosti postala je prepoznatljiva publici u celoj bivšoj Jugoslaviji. Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima

Objavljeno: 10:22h

Milena Dravić je bila jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je u skoro 60 godina dugoj karijeri ostvarila na stotine značajnih uloga. Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, a preminula 14. oktobra 2018. godine u rodnom gradu. Bila je supruga takođe velikog glumca Dragana Nikolića. U svet filma je zakoračila sa 18 godina, a i pre upisa Fakulteta dramskih umetnosti postala je prepoznatljiva publici u celoj bivšoj Jugoslaviji. Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima.

Osvojila je brojne nagrade, među kojima su „Velika Žanka“, „Dobričin prsten“, „Nagrada Pavle Vujisić“, „Statueta Joakim Vujić“, „Nušićeva nagrada“ i mnoge druge. Dobitnica je sedam Pulskih arena, tri Statuete ćuran, a nagrađivana je i na čuvenim festivalima u Kanu i Veneciji.

Milena Dravić
foto: Printscreen/youtube/RTSObrazovno-naučniprogram-Zvaničnikanal

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine kada ju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“. Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica.

Samo tri godine kasnije snimila je isto toliko filmova. Tumačila je Evicu u komediji „Diližansa snova“ u režiji Soje Jovanović. Sa Pavlom Vujisićem, Draganom Lakovićem i drugim čuvenim glumcima je snimila dramu „Bolje je umreti“, dok su joj u komediji „Zajednički stan“ kolege bili Milutin Tatić, Miodrag Petrović Čkalja i druge velike zvezde jugoslovenske kinematografije.

1 / 4 Foto: Beta/Miloš Miškov

Usledile su uloge Natalije u filmu „Leto je krivo za sve“ i Hare u „Uzavrelom gradu“. Ipak, prelomni trenutak se desio 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu „Prekobrojna“. Milena je, zajedno sa Ljubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu.

Iste godine se u bioskopima pojavila istorijska drama „Kozara“ u kojoj je tumačila Milju. Reč je o jednom od najpoznatijih filmova Veljka Bulajića u kome je set delila sa Velimirom Batom Živojinovićem, Oliverom Marković i drugim popularnim glumcima.

Tokom 1965. godine snimila je četiri filma u kojima je tumačila glavne junakinje. Reč je o drami Puriše Đorđevića „Devojka“, filmu Vojislava Kokana Rakonjca „Klakson“, romansi „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva i komediji Obrada Gluščevića „Čovek od svita“.

Milena Dravić
foto: Dragan Kadić

U toku 1966. godine je snimila tri filma – „Do pobede i dalje“ Živorada Mitrovića, „Pogled u zjenicu sunca“ Veljka Bulajića i „Rondo“ Zvonimira Berkovića. Potom su usledile uloge u dramama „Hasanaginica“, „Nemirni“, „Priča koje nema“ i „Dim“, te ratnom filmu „Jutro“ koji ju je ponovo spojio sa Purišom Đorđevićem i Ljubišom Samardžićem.

U komediji „Pjegava djevojka“ igrala je Keti, a u romantičnoj drami „Samrtno proleće“ Veroniku Đaković. Iste, 1973. godine Stipe Delić je promovisao svoj ratni film „Sutjeska“ u kome je Milena igrala Veru. U ovom filmu je Josipa Broza Tita glumio Ričard Barton (Richard Burton), a Savu Kovačevića Ljuba Tadić.

Milena Dravić
foto: Dragan Kadić

Sarađivala je sa Dejanom Mijačom i Aleksandrom Popovićem tokom snimanja filma „Ančika Dumas“ u kome je igrala naslovnu ulogu. Iste, 1977. godine je glumila Lepu Trajković u hit komediji „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ u režiji Milana Jelića. U nemačko-jugoslovenskom filmu „Gruppenbild mit Dame“ („Grupni portret sa damom“) Milena je igrala Klementine. Tumačila je suprugu Nikole Simića u hit komediji „Laf u srcu“, a suprugu Bate Stojkovića u seriji „Sijamci“ koja je emitovana na „Televiziji Beograd“. Usledile su uloge u filmovima „Moj tata na određeno vreme“, „Nedeljni ručak“, „Čovek sa četiri noge“.

Dragan Nikolić
foto: Boško Karanović

Otac Milenko Dravić, poštanski činovnik, imao je aktivan hobi - fudbal. Bio je najstarije od sedmoro dece u porodici. Studirao je prava, bio izvrstan student. Međutim, zbog teških prilika u zemlji u datom trenutku zaposlio se kao poštanski činovnik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.