NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ON DEDA MIROSLAVA LAZANSKOG: Zinućete kada vidite KOJA OSOBA je u PITANJU
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

KO BI REKAO

NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ON DEDA MIROSLAVA LAZANSKOG: Zinućete kada vidite KOJA OSOBA je u PITANJU


Novinarsku karijeru je započeo u omladinskom listu „Polet“ u kom je objavio svoj prvi članak na temu francuska Legija časti

Objavljeno: 19:04h

Miroslav Lazanski je bio srpski novinar, vojni analitičar i diplomata. Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu. Školovao se u rodnom gradu, Trebinju i Zagrebu gde je i započeo novinarsku karijeru. Od 1991. godine živeo je u Beogradu. Preminuo je 4. avgusta 2021. godine u prestonici Srbije. Novinarsku karijeru je započeo u omladinskom listu „Polet“ u kom je objavio svoj prvi članak na temu francuska Legija časti. Od tada je postao stalni član redakcije lista koji je u to vreme imao veliki tiraž. Godine 1980. je prešao u „Vjesnik“, a sledeće godine pridružio se redakciji političkog nedeljnika „Danas“ u kom je ostao sve do 1991. godine.

U međuvremenu je sarađivao sa magazinom „Start“, „Politikom“ i drugim listovima. U februaru 1991. godine je iz Zagreba preselio u Beograd i počeo da radi kao novinar i vojni komentator „Politike“.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Bio je jedan od retkih stranih novinara koji je razgovarao sa dvojicom komandanata NATO saveza, trojicom ruskih maršala, intervjuisao je bivšeg rumunskog predsednika Nikola Čaušeskua (Nicolae Ceaușescu), sirijskog predsednika Bašara Al Asada, predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i druge.

Snimio je pet dokumentarnih filmova, od kojih su najpoznatiji „Rat za Kosovo“, „Komandosi“ i „Titova soba“.

Miroslav Lazanski
foto: Profimedia

Godine 1980. Lazanski je prešao u „Vjesnik“, a godinu dana kasnije sa još sedam kolega u politički nedeljnik „Danas“ čiji je tiraž bio 180 000 primeraka sedmično. Povremeno je pisao i za dvonedeljnik „Start“ sa kim su sarađivala velika novinarska imena iz svih krajeva Jugoslavije. Osim „lakih tema“ i erotskih fotografija u „Startu“ su se mogli pronaći i ozbiljni intervjui, te analize globalnih dešavanja. Tokom 80-ih godina Miroslav Lazanski je intervjuisao brojne ruske maršale, komandante NATO snaga, ministre odbrane iz evropskih zemalja, predsednike. Obilazio je američke baze, te razgovarao s komandatima atlanske i pacifičke flote, rukovodiocima Vojne akademije „Vest Point“ („West Point“) i druge.

Miroslav Lazanski
foto: Printscreen

Jedan od njegovih sagovornika bio je i Džejms Abramson (James Alan Abrahamson), jedan od idejnih tvoraca programa „Strategic Defense Initiative“ („SDI“), poznatijeg pod nazivom „Star Wars“ („Ratovi Zvezda“. Lazanski je autor sedam knjiga, koje je objavljivao u periodu od 1999. godine do danas. Prvu knjigu napisao je i objavio 1999. godine pod naslovom „Jutarnja patrola“. Usledile su knjige „Uvek postoji sutra“, „Bin Laden protiv Amerike“, „Istina o Srpskoj“, „Komandosi“ i „Borbeni avioni“. Godine 2003. objavio je knjigu „Hitler je pobedio“, a 2008. „Vreme izdaje“.

Miroslav Lazanski
foto: Printscreen

Sa suprugom je 1990. godine dobio sina Aleksandra koji je potporučnik Vojske Srbije.

Deda s majčine strane, Radoslav Živković bio je jedan od boraca na Solunskom frontu, a njegovo ime može se pronaći i u monografiji „100 junaka Solunskog fronta“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.