NIKO NE ZNA DA JE ON DEDA MILORADA MILINKOVIĆA: Ostaćete bez reči
Milorad Milinković, Foto: Dragan Kadić

saznajte

NIKO NE ZNA DA JE ON DEDA MILORADA MILINKOVIĆA: Ostaćete bez reči

Takođe je komentarisao utakmice nemačke Bundeslige na kanalima Evrosporta

Objavljeno: 17:23h

Milorad Milinković je srpski reditelj. Završio je Matematičku gimnaziju 1983. godine, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek režija, 1991. godine.

Već njegov diplomski film „Satan Panonski” postigao je ogroman uspeh u celoj bivšoj Jugoslaviji, te biva pozvan kao jedini film iz bivše Jugoslavije na Barcelonski bijenale.Režirao je još mnoštvo filmskih i televizijskih ostvarenja: Rok dezerteri, Rokumenti, Mrtav ladan, Kazneni prostor, Crni Gruja 2, Dangube, Potera za sreć(k)om, Čitulja za Eskobara i mnoga druga.

Uopšte, za Milinkovića se može reći da je reditelj bez ograničenja budući da se, osim režijom, bavi i još nizom drugih zanimanja; on je i scenarista, pisac, gitarista, pevač, kantautor, di-džej, kritičar, glumac, fudbalski komentator i kompozitor.

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

Milorad je takođe tragač u srpskoj verziji TV kviza „Potera”.Takođe je komentarisao utakmice nemačke Bundeslige na kanalima Evrosporta.

S obzirom na to da je mnogo godina proveo u muzici, to je imalo uticaja i na njegov diplomski rad nad Akademiji umetnosti. Njegov diplomski rad[18] o Ivici Čuljku, nadimak Kečer 2, vinkovačkom pankeru, lokalnoj legendi, poznatom po mističnom i ekscentričnom ponašanju, je zapravo dokumentarac kojim je Milinković pokazao svoj veliki dar režiranja.

Milorad Milinković je režirao sledeće pozorišne predstave: Happy night (Milenko Bodirogić, 1992, Beogradsko dramsko pozorište); Beogradske priče (Aleksandar Barišić, 1993, SKC); Zigi, zvezdana prašina (Marija Soldatović, 1995, Bitef Teatar); Ljubavnik (Harold Pinter, 1998, Jugokoncert-Bitef Teatar); Pastorala (Radoslav Pavlović, 2007, Favi Teatar).

Milorad Milinković
foto: Printscreen Youtube

Snimio je svoj prvi dugometražni film 2002. godine pod nazivom "Mrtav'Ladan", za koji je tri godine ranije napisao scenario.Scene za film su rađene u Banatskoj ravnici - Vršcu. Debitantska crnohumorna komedija ostvarila je veliki hit. Prvobitni radni naslov filma "Mrtav'Ladan" je bio "Čovek u ljubičastom odelu".

Film je imao preko 300.000 gledalaca, tako da se procenjuje da ga je videlo više miliona ljudi. Po ukupnoj gledanosti u domaćim bioskopima zauzeo je drugo mesto, odmah iza filma Zona Zamfirova.

Milorad Milinković je odrastao na Dorćolu. Pejorativni nadimak Debeli je dobio još u detinjstvu jer je imao probleme s viškom kilograma. U svom oproštajnom tekstu Milanu Delči, napisao je da je u dorćolskim kafićima proveo neke nezaboravne dane sa Delčom. Voleo je muziku te postaje uspešni gitarista i pevač u andergraund krugovima.

Kviz Potera
foto: youtubescreen

Sredinom osamdesetih, tačnije 1985. godine osniva bend "Morbidi i mnoći", njegov sastav su činili Mario Surjan (bivši član grupe Radost Evrope)- gitara, prateći glas; Dejan Stefanović (bivši član grupe Duh Nibor) - bas, prateći glas i Sterije Tolić - bubanj i udaraljke. Kao članovi grupe su i Mirko Milivojević (kasnije bubnjar grupe EKV) kao i Mario Šeparović i Ćurčić.

Njihove pesme su "Igraj tvist na njenom licu", "Zombi", "Hit" i pesma "Put".

Otac mu je rođen u Osečini. Milinkovićev deda je bio nosilac Albanske spomenice a pradeda Đorđe Petrović je poginuo prelazeći Albaniju u Prvom svetskom ratu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.