OVO JE PRAVO POREKLO MIRE FURLAN: Spremite se za PRAVU ISTINU o GLUMICI
Mira Furlan, Foto: Profimedia

PODATAK

OVO JE PRAVO POREKLO MIRE FURLAN: Spremite se za PRAVU ISTINU o GLUMICI

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5, kao i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni

Objavljeno: 19:21h

Mira Furlan bila je glumica i pevačica, koja je živela u Los Anđelesu. Od 1975. godine igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, od kojih su najpoznatiji bili Lepota poroka i Otac na službenom putu.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5, kao i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni. Dobitnica je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli. Godine 2010. objavila je zbirku eseja pod nazivom Totalna rasprodaja.

Bila je udata za režisera Gorana Gajića, koji je Srbin, za kog se udala 1998. godine. Imala je jedno dete.

1 / 4 Foto: Profimedia

Furlan je bila aktivna u jugoslovenskom feminističkom pokretu 1980-ih.

Dva puta mesečno tokom kasnih 1980-ih, Furlan je putovala na posao u trajanju od tri sata između Zagreba i Beograda, gde je bio njen muž, da bi glumila u pozorišnim predstavama u oba grada.

Furlan je umrla 20. januara 2021. u svom domu u Los Anđelesu. Imala je 65 godina i patila je od komplikacija virusa Zapadnog Nila. Nakon njene smrti, pozorišni reditelj HNK Ivica Buljan uputio je izvinjenje u ime pozorišta zbog tretmana Furlan početkom 90-ih. Nedelju dana kasnije, hrvatski nedeljnik Globus izdao je još jedno izvinjenje zbog objavljivanja tri feljtona koji su napadali glumicu 1992. godine i koji su imali ključnu ulogu u javnoj kampanji klevete.

Mira Furlan
foto: Printscreen/youtube/ kate beckett

Glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode). U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Igrala je lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni. Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun i tokom 2020.godine za portal "Nova S".

Kao dete, Furlan je bio opsednuta američkom rokenrol muzikom. Za glumu se zainteresovala još kao tinejdžerka.

Mira Furlan
foto: Profimedia

Furlan je rođena 7. septembra 1955. u intelektualnoj i akademskoj porodici koja je uključivala veliki broj univerzitetskih profesora u Zagrebu, NR Hrvatska,koja je u to vreme bila u sastavu Jugoslavije. Otac joj bio slovenačko-hrvatskog porekla Ivana Furlana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.