DŽONSON UOPŠTE NIJE IZ BRITANIJE! Zanemećete kada vidite GDE JE ROĐEN i ko mu je bio PRADEDA
Aleksandar Boris de Fefel Džonson, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

KO BI REKAO

DŽONSON UOPŠTE NIJE IZ BRITANIJE! Zanemećete kada vidite GDE JE ROĐEN i ko mu je bio PRADEDA

Pre nego što je počeo da se bavi politikom radio je kao novinar kada je prvi put i posetio Srbiju - 1999. godine.

Objavljeno:

Boris Džonson, čije je puno ime Aleksandar Boris de Fefel Džonson, rođen je 1964. godine u Njujorku. Školovao se na koledžu Iton, prestižnoj britanskoj privatnoj školi u kojoj su obrazovanje stekli brojni britanski premijeri, među kojima i Dejvid Kameron.

Studirao je klasičnu književnost na Univerzitetu Oksfordu i 1986. godine je izabran za predsednika Unije tog univerziteta.

Potiče iz bogate porodice. Njegov otac Stenli Džonson bivši je političar koji je kao član Konzervativne stranke bio član Evropskog parlamenta od 1979. do 1984. godine.

Džonson ima i turske korene. Njegov pradeda Ali Kemal bio je novinar u vreme Otomanskog carstva i političar koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Boris Džonson
foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Početkom 2000. Džonson se preselio iz novinarstva u politiku, osvojivši mesto konzervativnog zastupnika u Henliju u Oksfordširu, gde je bio od 2001. do 2008. godine.

U maju 2008. godine izabran je za gradonačelnika Londona, a na toj funkciji je ostao sve do 2016. Na čelu britanske prestonice bio je osam godina, a u tom periodu London je bio domaćin Olimpijskih igara 2012. godine.

Na referendumu o Bregzitu Boris Džonson je bio jedan od najvećih zagovornika kampanje za izlazak iz Unije. Naglašavao je važnost vraćanja kontrole nad granicama zemlje i upozoravao na mogućnost eventualnog članstva Turske u EU.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.