OVA BEBA JE NAJMLAĐA IKAD PREŽIVELA SA OVOM BOLEŠĆU: Njeno telo je drugačije od drugih, pokazane i slike (FOTO)
Foto: Profimedia

USPELA JE

OVA BEBA JE NAJMLAĐA IKAD PREŽIVELA SA OVOM BOLEŠĆU: Njeno telo je drugačije od drugih, pokazane i slike (FOTO)

Harper nije mogla da diše i da se hrani bez hitne intervencije

Objavljeno:

Prevremeno rođena beba sa nepotpunim jednjakom najmlađa je od svih ikada preživelih sa ovim stanjem. Harper Džejkobo i njena sestra Gabrijela su bile teške samo pola kilograma kada su rođene sa 23 nedelje u Alijansu, Nebraska, u februaru 2021. Posle rođenja, bliznakinje su hitno prevezene specijalističku bolnicu za decu u Koloradu, gde su lekari otkrili da cev između Harperinih usta i stomaka nije uspela da se poveže.

Lekari su izvršili operaciju pre upotrebe magneta kako bi uspešno spojili dva dela jednjaka. Dr Stiven Rotenberg, šef pedijatrijske hirurgije u bolnici, rekao je da je Harper "najmanja beba koja se ikada rodila sa ovim stanjem i koja je preživela".

Stanje poznato kao atrezija jednjaka - nastaje kada gornji i donji deo jednjaka ne uspeju da se povežu. Javlja se kod otprilike jedne od 4.100 beba rođenih u SAD. Nije jasno šta ga uzrokuje, ali naučnici sugerišu da bi to stanje moglo biti uzrokovano abnormalnostima u genima, ističući da mnogi oboleli imaju i probleme sa probavnim sistemom, srcem i bubrezima.

Harper i njena blizanka Gabrijela rođene su u februaru prošle godine u otprilike najranijem dobu za koji je poznato da bebe preživljavaju van materice.

Nakon prebacivanja Harper u specijalističku bolnicu, tamošnji lekari su čekali još četiri meseca pre nego što su izvršili operaciju. Nisu rekli kako se Harper hranila za to vreme. Nakon početne operacije, lekari su koristili magnetnu proceduru da spoje jednjak. Harper je prvu godinu svog života provela u bolnici na lečenju pre nego što je konačno otpuštena.

Gabrijela nije rođena sa zdravstvenom manom koj uje imala njena sestra i ranije je puštena na kućnu negu. Roditelji Kajla Heč i Viktor Džejkobo zahvalili su lekarima što su održali njihove bebe u životu.

Poznato je da bebe preživljavaju van materice od 23. nedelje starosti, iako im je potrebna visoka medicinska nega. Atresija jednjaka se obično otkriva u prvih nekoliko dana života, a može se dijagnostikovati i u materici od 23. nedelje starosti. Prema studijama, skoro sve bebe kojima je dijagnostifikovano ovo stanje prežive.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.