LEPU VALERIJU (31) RAZNEO JE TENK U UKRAJINI: Pošla da kupi LEKOVE, a onda je BRUTALNO NASTRADALA (FOTO)
Valerija Maksetska, Foto: Printscreen

STRAŠNO

LEPU VALERIJU (31) RAZNEO JE TENK U UKRAJINI: Pošla da kupi LEKOVE, a onda je BRUTALNO NASTRADALA (FOTO)

Valerija je razneta zajedno sa svojom majkom Irinom i njihovim vozačem pucnjem iz ruskog tenka koji je prolazio kroz selo u blizini Kijeva, navode mediji

Objavljeno: 13:36h

Ukrajinka Valerija Maksetska (31) ubijena je nakon što je iz ruskog tenka pucano na automobil u kojem se nalazila dok je tražila lek za svoju bolesnu majku.

Valerija je razneta zajedno sa svojom majkom Irinom i njihovim vozačem pucnjem iz ruskog tenka koji je prolazio kroz selo u blizini Kijeva, navode mediji.

Prijatelji su pokojnu Maksetsku opisali kao “hrabru” ženu, rekavši da je ostala u Ukrajini da pomogne meštanima nakon što je Rusija izvršila ofanzivu pre više od dve nedelje.

Ona je donela odluku da pobegne iz zemlje kada je ponestalo lekova za njenu majke. Oni su se uputili ka zapadnim granicama Ukrajine kada su upali u zasedu ruskog tenkovskog konvoja. Maksetska se zaustavila da prođu ljudi kada je jedan navodno otvorio vatru na njen automobil, ubivši 31-godišnjakinju, njenu majku i njihovog vozača.

Administratorka USAID-a Samanta Pauer potvrdila je da su svi troje poginuli u napadu.

– Izuzetno sam tužna što delim vest o smrti Valerije ‘Lere’ Maksetske – ponosne Ukrajinke, voljenog partnera u implementaciji USAID-a i briljantnog, saosećajnog lidera u izgradnji društvene kohezije i borbi protiv dezinformacija. Ubila ju je ruska vojska uoči njenog 32. rođendana. Preživela je granatiranje Donjecka, preselila se u Kijev i počela da radi za USAID – gde je postala voljena kao „hrabra žena dobrog srca“. Lera, obučeni lekar, mogla je da napusti Kijev kada je ofanziva počela, ali je ostala da pomaže drugima, evakuisala se tek kada je njenoj majci Irini ponestalo lekova. Dok su Lera, Irina i njihov vozač Jaroslav čekali u kolima da prođe ruski konvoj, iz tenka je pucano na njih – ubivši sve troje. Lerina smrt je poražavajuća za USAID i sve koji su je poznavali. Slavimo njenu žestoku posvećenost Ukrajini i veseo duh.

Džejmi Bačer, izvršni direktor kompanije Chemonics, napisao je:

– Ovo je moja koleginica, doktorka Valerija (Lera) Maksetska. Ubijena je u selu zapadno od Kijeva dok je pokušavala da nabavi lekove za svoju bolesnu majku. Maksetska, koja je radila za Kemonics, rođena je i odrasla u Donjecku. Radila je kao deo humanitarnog odgovora od ruske ofanzive na poluostrvu Krim 2014. Njena smrt dolazi u roku od jednog dana nakon što su ruske snage digle u vazduh dom za stare u blizini grada Harkova

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.