OPTUŽILA DEČKA FUDBALERA DA JU JE DRŽAO DOK JU JE SILOVALO 12 MUŠKARACA! Sud kaznio NJU, a onda usledio OBRT
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREOKRET

OPTUŽILA DEČKA FUDBALERA DA JU JE DRŽAO DOK JU JE SILOVALO 12 MUŠKARACA! Sud kaznio NJU, a onda usledio OBRT

Novi obrt u slučaju koji je šokirao ceo svet

Objavljeno:

Usvojena je žalba na presudu kiparskog suda protiv Britanke koja je osuđena jer je “lažno” optužila 12 izraelskih turista za grupno silovanje 2019. godine. U tom trenutku je imala 18 godina.

Vrhovni sud te zemlje doneo je svoju odluku nakon što su advokati devojke, čiji je identitet tajna, uspešno prezentovali slučaj da je sudija ignorisao veštačenje i da nije dozvolio žrtvi da svedoči o incidentu.

– Ovo je nažalost bio slučaj u kojem je stvoren mit kojim se negira postojanje grupnog silovanja, mit koji je opravdavao ponašanje silovatelja, prebacujući krivicu na žrtvu. Ovo nije samo pobeda za podnosioca žalbe, već i za sve one žene širom sveta kojima je uskraćena pravda. Po mom mišljenju, ovaj slučaj je istakao nepravdu pravde – rekao je jedan od advokata žrtve Luis Pauel, prenosi Dejli mejl.

Studentkinja iz engleskog Derbija, imala je 19 godina kada joj je 2020. kiparski sudija izrekao uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora proglasivši je krivom za nedolično ponašanje u javnosti nakon suđenja u Okružnom sudu u Famagusti.

Žrtva je rekla policiji da ju je napalo do 12 izraelskih turista u hotelskoj sobi u gradu Aja Napa, poznatom po burnom noćnom životu, 17. jula 2019. Međutim, optužena je da je izmislila priču nakon što je 10 dana kasnije formalno povukla izjavu. Ona je bila u vezi sa poluprofesionalnim fudbalerom Šimonom Jusufovim, koji je takođe imao 19 godina, ali je policiji rekla da ju je držao dok ju je silovala grupa od 12 muškaraca, koji su to takođe snimali telefonima.

Tokom brojnih sudskih saslušanja, devojka je tvrdila da su je policajci pritiskali da povuče optužbe za silovanje. Često se sukobljavala sa sudijom koji je odbijao da čuje bilo kakve detalje njenih navoda i umesto toga se fokusirao na policijsko vođenje slučaja i promenu prvobitne izjave.

Tokom prošlogodišnjeg žalbenog pretresa, advokati su rekli da povlačenje izjave, koje je bilo osnovna teze tužioca, nikada nije trebalo da bude uvrštena u dokaze jer ju je dala ranjiva tinejdžerka koji je skoro sedam sati provela u policijskoj stanici bez advokata.

Njena kiparska advokatica Nikoleta Haralambidu je takođe rekla da je niži sud pošao od stava da nije bilo silovanja i da je pogrešno shvatio krivično delo nedoličnog ponašanja u javnosti, koje zahteva lažnu izjavu o izmišljenom zločinu. Ona je kazala da sudija Mihalis Papatanasiu nije dozvolio optuženom da govori o navodnom silovanju, ukazujući na njegovu sedam puta ponovljenu izjavu: „Ovo nije suđenje za silovanje“.

Nakon što je provela pet nedelja u zatvoru i skoro šest meseci zarobljena na Kipru, devojka je osuđena na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca.

Na izricanju presude u januaru 2020., sudija je rekao da dokazi pokazuju da je ‘lagala’, ali je izneo i neke olakšavajuće okolnosti.

– Njeno psihološko stanje, njena mladost, to što je bila daleko od porodice, svojih prijatelja i fakulteta ove godine, me je dovelo do zaključka da traba da joj pružim drugu šansu i suspendujem kaznu na tri godine – kazao je sudija u tom trenutku.

Izraelski mladići i dečaci, u to vreme starosti između 15 i 20 godina, uhapšeni su odmah posle incidenta, ali su sve negirali. Na kraju su oslobođeni i vraćeni kući gde su ih dočekali kao heroje.

Policija u letovalištu Aja Napi negirala je bilo kakvu grešku. Uprkos tome što je presuda za lažno optuživanje poništena, malo je verovatno da će ponovo otvoriti istraga o silovanju.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.