HOROR! Zmija ga ugrizla za MUŠKOST, ono što je usledilo je STRAVIČNO - hitno je morao na REKONSTRUKTIVNU OPERACIJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

auu!

HOROR! Zmija ga ugrizla za MUŠKOST, ono što je usledilo je STRAVIČNO - hitno je morao na REKONSTRUKTIVNU OPERACIJU!

Muškarac je prijavio povraćanje i osećaj peckanja, kao i bol koji mu je iz prepona išla u abdomen i gornji dio grudnog koša – iako nije razvio nikakve neurološke simptome tokom traume

Objavljeno: 17:28h

Holanđanin je morao da se podvrgne rekonstruktivnoj operaciji penisa nakon što ga je kobra ugrizla za muškost tokom putovanja na safari u Južnoj Africi - zbog čega mu je 'ponos' i istrunuo.

Naime, 47-godišnji muškarac zadobio je nekrozu skrotuma nakon što ga je napala zmija koja je vrebala u wc šolji, prema Jurolodži Kejs Riports.

Medicinski časopis je ovo opisao kao prvi slučaj 'otrovanja genitalija putem ugriza kobre', a neidentifikovani muškarac je morao da čeka tri sata pre nego što je helikopterom prebačen u najbliži centar za traumatologiju udaljen oko 354 kilometara.

- Primećeno je da su mu penis i skrotum natečeni, tamnoljubičaste boje i bolni pri prijemu u bolnicu. Dijagnostifikovana je skrotalna nekroza, a primio je više doza antiseruma nespecifičnog zmijskog otrova i antibiotika širokog spektruma - stoji u izveštaju lekara.

Muškarac je prijavio povraćanje i osećaj peckanja, kao i bol koji mu je iz prepona išla u abdomen i gornji dio grudnog koša – iako nije razvio nikakve neurološke simptome tokom traume. Pre rekonstruktivne operacije zahtevao je hemodijalizu zbog akutne povrede bubrega.

- Prijavljeno je da je skrotalna nekroza zahvatila celu fasciju i izrezana je s velikim rubovima. Rana je zatvorena i stavljen je dren - navodi Jurolodži Kejs Riports.

- Defekt na osovini penisa lečen je površinskim debridmanom i vakuumskom pumpom za zatvaranje. Nakon 9 dana, pacijent je vraćen u Holandiju - stoji u izveštaju.

Plastični hirurg je kasnije izveo 'debridman penisa, s opsežnom resekcijom mrtvog tkiva koja se proteže u corpus spongiosum do nabora prepucija'. Zatim je preko penisa stavljen transplantat iz prepona i on se potpuno oporavio.

Nekroza - ili nekrotizirajući fasciitis, koji se obično naziva 'bolest koja jede meso' - potencijalno je smrtonosno stanje uzrokovano bakterijama koje inficiraju tkivo. Ovo stanje se brzo širi i zahteva hitno lečenje intravenskim antibioticima, piše Njujork Post.

Šta uraditi kada vas ugrize zmija otrovnica?

Kod ugriza otrovnice treba lagano podvezati ekstremitet nekoliko centimetara iznad ugrizne rane koji sprečava venski i limfni protok krvi kako bi se sprečilo širenje otrova. Ali pritom ne smete da zaustavite arterijsku cirkulaciju.

Ranu prekrijte sterilnom gazom. Nikakva zarezivanja po ubodu ili isisavanja otrova nisu dopuštena. Važno je što hitnije otići u medicinsku ustanovu.

- Karakteristični znaci ugriza otrovnice su tačkaste ranice, lokalna bol, otok i krvni podliv te opšta obamrlost i slabost. Ranu je dobro isprati nekim dezinfekcijskim sredstvom. Potom treba skinuti prstenje, ručne satove, narukvice i sve drugo s ranjene ruke ili noge zbog moguće pojave lokalnog edema. Bolesnik mora mirovati, a zahvaćeni ekstremitet treba imbolizovati, najbolje udlagom, kako bi se smanjilo širenje otrova. Zatim ga treba transportovati u najbližu zdravstvenu ustanovu, po mogućnosti na nosilima, a ako to nije moguće, onda hodanjem s pauzama, nikako trčeći - objasnio je postupak Boris Lukšić, predstavnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a.

Šta u slučaju ugriza neotrovne zmije?

Ako ste sigurni da je zmija neotrovna, isperite ranu vodom, stavite sterilnu gazu i zavoj te se javite lekaru.

Bonus video:

01:20:41

PULS SRBIJE 05.11.2021. 1.DEO

(Espreso/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.