MISLILI STE DA SU PALME NA KALEMEGDANU JEDINE U BEOGRADU? Kakva greška, ove već DECENIJU krase NBG! (FOTO)
Tri palme na Novom Beogradu, Foto: Ilustracija: Aleksandra Čolić

PALME

MISLILI STE DA SU PALME NA KALEMEGDANU JEDINE U BEOGRADU? Kakva greška, ove već DECENIJU krase NBG! (FOTO)

Prolaznici su očarani ovim biljkama i često zastaju kako bi se fotografisali ispred kafića

Objavljeno:

Na Kalemegdanu su nedavno posađene palme, koje su specijalno iz Španije naručene kako bi ulepšale nastariju beogradsku tvrđavu. Od tada se polemiše o tome koliko će ova tropska biljka biti u stanju da idrži niske temperature i našu klimu.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Međutim, ovo nisu jedini primerci ovih biljaka u Beogradu. Posetili smo kafić ispred koga su zasađene tri palme, a od zaposlenih na tom mestu saznali smo da su stare preko deset godina.

Veoma dobro podnose niske temperature, pred zimu im lišće zavijaju u foliju i izgledaju kao drvo bez grana. One same imaju tu karakteristiku da skupljaju lišće kako bi preživele zimu i zaštitile se od mrazeva, a prema navodima stručnjaka mogu da prežive i do 15 stepeni u minusu.

Vlasnik ovog kafića na Novom Beogradu se brine o palmama i često ih zaliva. Osim toga one ne zahtevaju nikakvu posebnu negu a po njihovom izgledu bi se reklo da su dugo prisutne na tom tlu. Prolaznici su očarani ovim biljkama i često zastaju kako bi se fotografisali ispred kafića.

Na osnovu primeraka koje imamo u Beogradu, već nekoliko godina unazad možemo zaključiti da će palme na Kalemegdanu ipak krasiti okolinu duže nego što se prognozira u okviru dežurnih sikofantija.

Pored nabrojanih palmi koje su sada prisutne u prestonici, Beograđani su bili svedoci i ranijih primeraka. Prva palma je zasađena isto na Kalemegdanu, ali još 1936. godine. Mlada sadnica je doneta iz rasadnika na ostrvu Visu, a sa istog mesta odnese su i dve sadnice u Split 1921.

Palma je rasla i napredovala sve do momenta dok nije stradala u toku borbi za oslobođenje Beograda 19. oktobra 1944. kada je čitav kalemegdanski plato bio raznet bombama.

Palme se sve više sade kao ukrasne biljke, tako da se mogu naći na ulicama mnogih evropskih prestonica. Zanimljivo je da ih ima i na mnogo severnijim mestima od Beograda, poput Londona i Belfasta, koji se nalazi u S.Irskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.