UMRO POZNATI PISAC (48) POSLE KRAĆE I TEŠKE BOLESTI: Bio je jedan od najtalentovanijih u regionu!
Bekim Serjanović, Foto: Youtube printscreen

odlazak bekima serjanovića

UMRO POZNATI PISAC (48) POSLE KRAĆE I TEŠKE BOLESTI: Bio je jedan od najtalentovanijih u regionu!

Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. veku

Objavljeno: 20:12h

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović, saopštili su u izdavačkoj kući "Booka".

"Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. veku ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj", navode u ovoj izdavačkoj kući.

Bekim Sejranović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živeo u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.

Umro je pisac Bekim Sejranović, meni jedan od najdražih savremenika na našem jeziku, i možda je sad trenutak, uz zbogom,...

Posted by Dejan Tiago Stankovic on Четвртак, 21. мај 2020.

- Rođen sam u Bosni, odrastao sam u Rijeci. Posle sam živeo u Norveškoj, putovao sam dosta. Kao čovek se osećam nekom vrstom nomada, građaninom sveta. Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige. Volio bih da kažem da sam svetski pisac, ali bi zvučalo malo pretenciozno - govorio je Serjanović.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", kao i romana "Nigdje niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Hucklbery Finn" i "Dnevnik jednog nomada".

Za roman "Nigdje niotkuda" 2009. godine dobio je nagradu "Meša Selimović". Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.

Poznati pisac je u jednom od poslednjih intervjua opisao da se i dalje nije smirio te da je često bio rastrzan između nekoliko država.

- Jednostavno je nekome sudbina takva. Moj otac je u Australiji, majka u Belgiji, jedna kćerka u Sloveniji, a druga u Australiji. Malo živim tamo, malo ovamo, pokušavam se smiriti, ali to traje neki period i onda se opet nešto dogodi pa moram ići dalje. Poslednjih sedam godina proveo sam u ovim krajevima, u Brčkom, Zagrebu i Ljubljani, a sad se opet moram vratiti u Norvešku zbog ekonomskih i zdravstvenih razloga - izjavio je za "Klix" Bekim Sejranović.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.