TUGA! Preminuo Vjekoslav Radović!
Preminuo Vjekoslav Radović!, Foto: Printscreen: Goli Zivot TV HAPPY

odlazak...

TUGA! Preminuo Vjekoslav Radović!

Nakon penzionisanja vreme je provodio sa kućnim ljubimcima i savskim pticama na Adi Međici, a govorio je da su oni bolji od mnogih ljudi

Objavljeno:

Dugogodišnji novinar Tanjuga, Rojtersa, lista Demokratija i brojnih drugih štampanih medija, poput Blica, Glasa Javnost i Kurira, Vjekoslav Radović preminuo je u 82. godini života.

Radović je kao veoma mlad napustio Jugoslaviju i nastavio da radi u Americi, gde je, boreći se za jugoslovensku ideju, stekao brojne neprijatelje među hrvatskim ekstremistima.

Ustaša i terorista Miro Barišić je, prema Vikipediji, teško ranio Radovića, vatrenim oružjem, želeći da ga ućutka.

Nakon toga, vratio se iz SAD, 1977. godine, i posvetio novinarskoj profesiji.

Izveštavao je sa ratnih područja na prostorima bivše SFRJ.

Javnosti je poznat i kao autor knjiga Neki drugi svet, Aveti rata...

Nakon penzionisanja sve više vremena provodio je sa ljubimcima i savskim pticama na Adi Međici brinući o njima, naglašavajući da su oni bolji od mnogih ljudi. Svakoga jutra jato razgaljenih divljih gusaka čekalo je svoj obrok, a njihova graja i galama bila je zaglušujuća kada razaznaju Vjekov glas. Patke, mačke i psi svakoga dana radovali su se njegovoj brizi, a on je prelazio reku da bi ih hranio i u najnepovoljnijim vremenskim uslovima kada nije bilo sasvim sigurno voziti čamac.

Iza sebe ostavio je suprugu Ljilju, ćerku Dunju i unuke Savu i Drinu.

Ostavio je i svoja druženja sa prijateljima, uz sojenicu i splav na Adi Međici, ali i svoje pregalaštvo i svoju borbu za pravednije i humanije društvo, koja će ostati zabeležena i koje ćemo se, mi koji smo ga poznavali, sećati.

Svojim britkim tekstovima obeležio je jugoslovensko i srpsko novinarstvo krajem prošlog i početkom ovog veka i mnogi čitaoci pamte njegove sjajne reportaže, komentare, kolumne i analize u mnogim srpskim i inostranim listovima i novinskim agencijama.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.