UMRO BORIVOJE MLADENOVIĆ: Srbija je ostala bez VELIKANA
Ilustracija, Foto: Beta/Emil Vas

žalost

UMRO BORIVOJE MLADENOVIĆ: Srbija je ostala bez VELIKANA

Poznat je kao veoma požrtvovan i pouzdan partner

Objavljeno:

U Beogradu je danas preminuo baletski umetnik Borivoje Mladenović, saopštili su iz Udruženja baleta Srbije.

Mladenović je 1936. godine rođen u Gruži kod Kragujevca, odrastao je u Beogradu gde je osnove baletskog obrazovanja stekao u Srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo, u klasi Sima Laketić i Nina Kirsanova, Smilja Torbica, Sonja Lankau.

Postao je član Baletskog ansambla Makedonskog narodnog teatra u Skoplju 1954. a do 1956. godine, a potom i član Baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dve godine, bio je član Baletskog ansambla u Dizeldorfu gde se usavršavao kod čuvenog pedagoga Viktora Gzovskog Po povratku u Narodno pozorište u Beogradu, postao je solista i ubrzo nosilac glavnih uloga u skoro svim baletskim predstavama koje su bile na repertoaru.

Za to vreme partnerke su mu bile: Rut Parnel, Jovanka Bjegojević, Višnja Đorđević, Dušica Tomić, Lidija Pilipenko, Duška Sifnios, Ivanka Lukateli, Milica Bijelić.

U isto vreme bio je stalni gost Baleta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu gde su mu partnerke na sceni najčešće bile partnerke su mu bile Erika Marijaš i Biljana Maksić.

Njegova igra se odlikovala, staloženošću, muževnošću i skladnim igračkim linijama u klasičnim baletima, ali i predstavama modernijeg stila kao i u nacionalnom repertoaru.

U bogatoj igračkoj karijeri, Borivoje Mladenović je ostvario niz veoma zapaženih uloga i u operama Faust, Karmen, Zaljubljen u tri narandže.

U punoj umetničkoj zrelosti kreirao je više veoma upečatljivih karakternih baletskih likova, ispoljavajući izgrađeni smisao za dramsko oblikovanje plesnih uloga.

Poznat je kao veoma požrtvovan i pouzdan partner.

Igračku karijeru je završio 1985, ali je nastavio da nastupa u dramskim predstavama.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.