OVAJ MOĆNI SRPSKI VLADAR JE PROGONIO I KLAO HRIŠĆANE jer su mu UBILI OCA! Bio je STRAH i trepet
Aj' sad da sednete na konje, skupite vojsku i odete da osvojite te tamo predele, Foto: Profimedia

(ne)poznata istorija

OVAJ MOĆNI SRPSKI VLADAR JE PROGONIO I KLAO HRIŠĆANE jer su mu UBILI OCA! Bio je STRAH i trepet

Uostalom, šta bi drugo i radili u to vreme kad nije bilo nikakve druge zabave osim makljaže i bitaka, kao i osvajanja teritorija?

Objavljeno: 15:16h

Svevlad je po jednim izvorima bio je mešavina Kralja Artura i Konana Varvarina, sklona čestom izvrtanju utroba svojih protivnika i tamanjenju velike količine divljeg mesišta, kao i naglim političkim odlukama koje su se tada zvale potpuno drugačije.

foto: Profimedia

Prema drugim izvorima, bio je jedan od prvih srpskih vladara koji je vladao Srbijom između 630. i 660. godine. Mada kažu da nije baš potpuno sigurno ni da je postojao, pa ga često zvu mitskim.

Prema Letopisu popa Dukljanina i nekim drugim manje poznatim izvorima, Svevlad se pominje kao jedan od prvih poznatih župana među balkanskim Srbima.

Po nekim opisima bio je prava zver od čoveka. Robusne građe, jak kao stena, ćutljiv, ali veoma nezgodne naravi. Kad god bi ga neko iznervirao, na bilo koji način, naplaćivao je tako što mu je - skidao glavu. Uostalom takva neka konansko-varvarska vremena su i bila tada.

Kod Dukljanina, on se pominje kao Senulat, ali njegovo ime se u kasnijim prevodima transkribuje kao Svevlad, na primer, kod Orbinija i Marulića. Po Letopisu i njegovim prepisima, Svevlad je sin i naslednik njegovog oca Oštroila i unuk Senubalda, kralja Gota.

Ovaj kralj je poslao svoja dva sina, Oštroila i Totilu sa vojskom da osnuju države na Apeninskom i Helmskom (Balkanskom) poluostrvu.

Prosto im je jednom prilikom, dok su večerali divljač masnim rukama i pili vodu iz drvenih krčaga kazao: "Aj' sad da sednete na konje, skupite vojsku i odete da osvojite te tamo predele, pa ćemo videti posle kako da ih nazovemo, mada ima ko će o tome da brine, ne moramo i da koljemo i da imenujemo".

Uostalom, šta bi drugo i radili u to vreme kad nije bilo nikakve druge zabave osim makljaže i bitaka, kao i osvajanja teritorija?

Nakon uspostavljanja države, Oštroilo je poslao sina sa vojskom u Zagorje (Transmontana, kopneni deo Helma, za razliku od Primorja), ali dok je Svevlad bio u boju, Romeji su napali Oštroilovu državu i on je poginuo u boju kod Skadra, koji se odigrao negde između 630. i 652. godine.

Tada ga je nasledio Svevlad, koji je zato, besan na Romeje koji su mu ubili oca, proterivao i ubijao hrišćane.

Granice Srbije, u kojoj je vladao staroverni Svevlad, kaže se da je bila locirana u predelu između tokova Pive, Tare, Lima, Ibra, Zapadne Morave i Drine, a njen geopolitički centar bio je između Pive, Tare i Lima. Međutim, država je u početku obuhvatala i teritoriju između južnog toka reke Bosne i reke Drine.

foto: Printscreen

Na prestolu ga je nasledio sin Silimir:

- Kad je, pak, njegov sin Senulat saznao za očevu smrt, što je brže mogao stigne sa vojskom misleći da će naići na careve ljude i osvetiti očevu smrt, ali ne nađe nikoga. Napokon uze kraljevstvo i vladaše umjesto oca… Čineći mnoge nepravde hrišćanima koji su živeli u primorskim gradovima i proganjajući ih, preminu dvanaeste godine svog kraljevanja, a naslijedi ga na prestolu sin mu Silimir… On je napunio zemlju mnoštvom Slovena.

foto: Printscreen

O ovom legendarnom vladaru nemamo dovoljno podataka iz drugih savremenih izvora (zbog čega se i smatra legendom) budući da je Letopis koji ga pominje nastao mnogo vekova docnije. Niti je materijalno potvrđeno njegovo vladanje. Drugim rečima, o Svevladu znamo koliko i o hrvatskom knezu Tomislavu i britanskom kralju Arturu.

BONUS VIDEO:

SVEĆA GORI IAKO JE POLIVATE VODOM! Pogledajte kako je to moguće, trik je u ovome! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.