Tragična SMRT JUGOSLOVENSKE ZVEZDE! Nije dočekao TRIDESETU!
Davor Dujmović ostaće upamćen kao Perhan iz filma Dom za vešanje, Foto: Youtube/printscreen

tuga!

Tragična SMRT JUGOSLOVENSKE ZVEZDE! Nije dočekao TRIDESETU!

Čekala ga je blistava karijera filmske zvezde, ali zavisnosti i psihološki problemi sve su to poremetili...

Objavljeno: 17.07.2019. 22:03h
  • 91

Davor Dujmović ostaće upamćen kao Perhan iz filma Dom za vešanje, ali i po ulogama u Top listi nadrealista. Tragično je preminuo 31. maj 1999. godine.

Početak karijere praktički ga je zatekao nespremnog. Naime, jednom prilikom, dok je bio dečak, susreo se s Emirom Kusturicom i njegovim asistentom.

Asistent je odmah pita Davorovog oca bi li hteo  da povede sina na audiciju za film “Otac na službenom putu”, na što je on i pristao. Kasnije se pokazalo da je on baš savršen za tu ulogu. Posle filma “Otac na službenom” odlučio je upisati filmsku akademiju, ali to mu nije uspelo. S nepunih osamnaest godina dobio je glavnu ulogu u idućem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje” i nakon toga je proglašen jednim od najboljih glumaca u Europi.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom i nekoliko puta se neuspešno pokušavao lečiti. Rat ga je zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. U Srbiji je snimio nekoliko filmova, a možda i najpoznatiji je “Underground”.

Posle rata odlazi u Sloveniju, gde se borio s alkoholizmom i depresijom. 31. maja 1999. godine počinio je samoubijstvo vešanjem u slovenskom Novom Mestu. Nije proslavio ni trideseti rođendan.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj nakon nastave da svrati kod svog oca koji je tada radio na tržnici Markale.

“Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tako vežbao“, pričao je Davor.

Početkom 90-ih ozbiljnije se “navukao” na narkotike i nekoliko puta pokušao da se lečiti, ali bezuspešno.

U tom periodu preko medija je poručivao:

“Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznao”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

(Espreso.rs/ express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media