MAJKA MU JE UMRLA NA POROĐAJU, A ONDA GA JE ZADESILA JOŠ GORA TRAGEDIJA! Naš PEVAČ je SIROČE koje je OSVOJILO SVET
Miroslav Čangalović svoje teško detinjstvo nikad nije posmatrao kao tragediju, Foto: Duklja - Zeta - Crna Gora/youtube/printscreen

tuga

MAJKA MU JE UMRLA NA POROĐAJU, A ONDA GA JE ZADESILA JOŠ GORA TRAGEDIJA! Naš PEVAČ je SIROČE koje je OSVOJILO SVET

1946. godine otpevao je ulogu tamničara u Pučinijevoj "Toski" ...

Objavljeno: 03.07.2019. 19:14h

Popularni jugoslovenski pevač odrastao je kao siroče, a sam je ostao sa svega 9 godina. Miroslav Čangalović svoje teško detinjstvo nikad nije posmatrao kao tragediju, dok je spas tražio u muzici.

Miroslav Čangalović rođen je u Glamoču, od oca Mihajla i majke Anastasije. Ona je umrla na porođaju, a otac kada je Miroslavu bilo svega devet godina.

- Iako se to može okarakterisati kao nekakvo teško detinjstvo, ipak je ono dragoceni doživljaj i dragoceni materijal koji me je posle formirao i kao čoveka - ne u smislu umetnik takvog i takvog ranga, nego kao običnog, svakodnevnog čoveka koji živi poput svih običnih ljudi, koji razume obične ljude i njihove muke, dakle sve ono što me čini onim što ja po nekakvom opredeljenju i hoću da budem. A to je da sam običan čovek! Ni veliki ni mali, ni kako već stavljaju u neke rafove, već najobičniji čovek kome je sticajem prilika priroda podarila - govorio je Čangalović.

1946. godine otpevao je ulogu tamničara u Pučinijevoj "Toski" da bi narednih osam sezona školovao glas kod Zdenke Zikove, slavne praške operske pevačice.

Više od 90 uloga, preko 520 kompozicija, oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i 160 koncerata širom sveta.

Publika ga je volela, kolege su ga poštovale i uvažavale, a njegov moćni glas ostaće zauvek upamćen među ljubiteljima operske umetnosti.

Preminuo je 1999. godine, a urna s njegovim posmrtnim ostacima preneta je u Aleju zaslužnih građana čak trinaest godina kasnije.

- Miroslav Čangalović bio je sinonim za operu i svojim glasom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti. Retko smo u prilici da makar malo ispravimo nepravdu prema prošlosti, ali je mnogo važnije od toga da čuvamo sećanje. Čangalović je bio veliki solista i umetnik. Čak i onima koji nisu znali šta je opera, bilo je poznato ko je Miroslav Čangalović - izjavio je tom prilikom.

BONUS  VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media