PREDSEDNIK VUČIĆ: U četvrtak STAJE IZVOZ brašna, pšenice, ulja i kukuruza
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/B92

najvažnije

PREDSEDNIK VUČIĆ: U četvrtak STAJE IZVOZ brašna, pšenice, ulja i kukuruza

Predsednik se osvrnuo i na Bajdenovu odluku o ukidanju nafte iz Rusije

Objavljeno: 22:17h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Vlada Srbije odlučila da od četvrtka ukine izvoz brašna, pšenice, ulja i kukuruza.

On je u emisiji Fokus izjavio da je ova odluka trebalo da bude saopštena tek za nekoliko dana, ali da je to u zadnjem času promenjeno.

- U Evropi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza pšenice i brašna, kukuruza takođe, ulja takođe, jer je skočio izvoz 109 posto. Imaćemo dovoljno - rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na Bajdenovu odluku o ukidanju nafte iz Rusije.

- U poslednja 24 sata došlo je do poremećaja koje će uticati na nas u Srbiji. Bajden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3,4 posto ruske nafte.Ono što mi očekujemo jeste odluke EU. Postoje različiti stavovi. Čini mi se da je Nemački kancelar bio u pravu da ćemo se suočiti sa problemima. 40 odsto EU potrebe za gasom, oni nadomešćuju od ukupne količine iz Rusije. Oko 30 odsto je nafta. Od nas zavisi kakva će odluka da bude. Ako zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije, onda smo mi u problemu jer nam gas ne može pasti s neba. Tražićemo onda kako da nabavimo, rekao je Vučić i dodao:

1 / 4 Foto: PRINTSCREEN/KURIR TV

- Doneli smo danas odluku. Izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina. Na carini nemamo velike prihode i odričemo se toga da bismo uspeli da obezbedimo. Mi smo u problemu. Cena evro dizela je 179 dinara u maloprodaji, večeras je u veleprodaji cena će biti 193 dinara.

- Došao sam sa konkretnim odlukama. Danas je pripremljena odluka Vlade za smanjenje carina na određenu robu. To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja ako bude bilo potrebe da bismo uspeli da obezbedimo punu snabdevenost tržišta. Odričemo se kao država toga zbog građana. Cena evrodizela je sada 179 dinara, a sutra već će biti 193. To se odnosi na veleprodaju. To NIS može da izdrži, ali ne mogu maloprodajni objekti. Sutra ili prekosutra će Vlada doneti odluku. Država će da plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče. Dakle, na sutrašnji dan pri tome bi cena bila 181 dinar, odnosno samo dva dinara više.

- Za poljoprivrednike donosimo odluku da na NIS-ovim pumpama ostaje cena 179 dinara najmanje narednih mesec i po dana. Na mesečnom nivou ovo je za nas gubitak veći od 35 miliona evra.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.