OBRATIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ: Moguće da će Rusiju isključiti iz UN, pritisci na Srbiju će biti sve veći
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Adriamedia.tv

teme od značaja

OBRATIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ: Moguće da će Rusiju isključiti iz UN, pritisci na Srbiju će biti sve veći

Podsetimo, on je ranije danas poručio da je situacija u Evropi i svetu sve teža, kao i da će Srbija zaštititi interese svog naroda i zemlje - rekao je Vučić

Objavljeno: 19:15h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini.

- Teško mi je da sistematizujem sve ono što sam hteo da kažem grđanima Srbije večeras. Kriza zbog rata u Ukrajini je nešto što na dramatičan način pogađa Republiku Srbiju. Predstaviću vam probleme sa kojima se suočavamo i mere koje moramo da preduzmemo. Nije lako objasniti vezu između politike, ekonomije i pritisaka kojima smo izloženi, kao i svega što nam predstoji - rekao je Vučić.

Od petka je ceo svet postao drugačiji, sve što smo živeli do juče odjednom ne liči više na ono kroz šta prolazimo danas, dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, istakao je.

- Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju republike Srbije i našeg naroda bilo gde u svetu. To nije pritanje naše principijalnosti, već neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju. U predhodnih 48 sati ne postoji predstavnik nijedne važnije države da nisam sa njim razgovarao - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Srbija je danas na skupštini UN osudila napad Rusije na Ukrajinu.

- Pritisci na našu zemlju će biti sve veći, a tek ćemo biti svedoci potpunog rušenja poretka. Videli ste da su Albanci uputili zahtev da postanu punopravna članica NATO, i da su dobili podršku Turske. Videli ste i ono što mogu da predviđam da će neka od sledećih inicijativa biti isključenje Rusije iz UN. To govorim zbog onoga što nama sledi. Posle toga ostaje otvoren prostor i pritisak na NR Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244, posle čega nemamo više pravni osnov na osnovu kojeg možemo da se oslonimo na pravni osnov u međunarodnom pravu. Sledi potom priznanje od strane UN i NATO. To uopšte sve ne isključujem - najavljuje Vučić.

Naša pozicija u narednom periodu biće još teža zato što naše ekonomija je najbrže rastuća u regionu, a suočićemo se sa drugim problemima.

- Objasniću vam detaljno o svemu šta radimo i koje su posledice, cena gasa je otišla u nedogled, i to najviše zato što Nemačka kupuje ogromne količine - objasnio je Vučić.

Predsednik ističe da nema potrebe za panikom ni strahom, zato što smo se dobro obezbedili i da smo mirni nekih dva meseca. Sve što imamo na raspolaganju biće napunjeno, najavljuje, i dodaje da će Narodna Banka voditi poseban tim koji će pratiti monetarnu stabilnost.

- Nismo spremni da nacionalizujemo rusku imovinu i razgovaramo sa ruskim predstavnicima, mi kao država to nećemo raditi kao drugi. Ako im neko ograniči poslovanje, pokušaćemo da se dogovorimo, svakako nećemo otimati - uverava predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Formiran je i poseban tim koji treba da se bavi prijemom izbeglica iz Ukrajina i za slanje pomoći, takođe je formiran tim za prijem ranjenih iz Ukrajine. Republika Srbija neće učestovati u izvozu oružja, striktno ćemo kontrolistai sve privatne trgovce da ni na koji način ne ode naše oružje tamo. To je jedina naša odgovorna politika, ističe Vučić.

- Ono što je još važno je da ćemo biti popustljivi i da ćemo čuvati mir u regionu, nećemo odgovarati na svakodnevne provokacije - ponovio je još jednom predsednik.

Upitan da li Priština ima pravnog osnova da traži članstvo u NATO, Vučić kaže da međunarodno pravo postaje oksimoron u savremenom svetu.

- Možemo da nabrojimo uz Srbiju dve zemlje koje poštuju međunarodno pravo, koje vidimo spas u njemu, a ove velike zemlje, o čemu pričamo - odgovorio je Vučić.

Na pitanja šta su tačno pritisci pred kojima se nalazimo, šta to međunarodna zajednica traži od nas, kao i šta Srbija trenutno očekuje da će Rusija da reaguje na današnju sednicu UN, Vučić odgovara da status kandidata EU niko nije pomenuo, niti je bilo pritisaka oko toga.

- Pominjano je sve , od investicija do Kosova, sve što stoji na raspolaganju kada neko na vas vrši pritisak. To nije radila URsula fon der Lajen, njoj sam zahvalan što je imala strpljenje da me sluša i sluša. Sve naše muke, čini mi se da sam izgovorio. ŠTo se tiče Ruske Federacije, sa ovim što su uradili u BiH, da ja to ne tumačim, bolje da pitate druge ljude, danas je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusima. Ako su zbog toga naši ruski prijatelji ljuti na nas, onda šta da radim. A naša pozicija u narednim danima neće biti lakša, jer nikoga ne zanima ni 1999. godina ni KiM - završio je Vučić.

O pohvalama ambasadora 141 zemlje što smo se priključili osudi Rusije u situaciji vezanoj za Ukrajinu, Vučić ističe da je svega par zemalja bilo protiv - Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Eritreja.

- Sami sebi moramo da čuvamo leđa, moramo da sačuvamo mir, ne smeju naša deca da idu u skloništa, ljudi da imaju bolje plate i penzije i koliko je moguće da budemo slobodni i slobodarski. Što se tiče pohvala, hvala im. Dobro smo se pripremili da preguramo period pred nama, u dobrom nam je stanju zemlja, domaćinski je čuvana, ima dosta i u slamarici. Samo se nadamo da neće predugo da traje sve ovo. Dali smo sve od sebe - zaključio je Vučić.

On je pročitao da je Ministarstvo spoljnih poslova spremilo protestnu notu za izjavu Turske da će ne pitajući nikoga Turska samostalno doneti odluku za prijem članstva Kosova u NATO. Večeras odluka da li će nota biti poslata.

- Izdržaće sve ovo Srbija, poručio je Vučić.

On je ranije danas poručio da je situacija u Evropi i svetu sve teža, kao i da će Srbija zaštititi interese svog naroda i zemlje.

- Srbija će političke interese uspeti zajednički da savlada, ali su ekonomski pritisci sve teži i veći. Zato reagujemo i na najveće cene u istoriji i uglja, i struje i gasa i svih sirovina. Dramatično rastu cene i ostalih prehrambenih proizvoda. Zato je važno da preduzimamo mere i sa tim merama upoznaćemo vas u najkraćem mogućem roku. Bitno je da bez panike reagujemo i ja sam uveren da ćemo sačuvati i stabilnost i mir i dobar život za naše građane - naveo je on.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.