DUŠAN KOVAČEVIĆ: Srbi će za 100 godina biti nacionalna manjina!
Foto: Zorana Jevtić

dramatično upozorenje pisca!

DUŠAN KOVAČEVIĆ: Srbi će za 100 godina biti nacionalna manjina!

On kaže da ga demografski podaci o broju otišlih iz zemlje plaše više od 30 godina
Objavljeno:

Dramski pisac Dušan Kovačević upozorava da će Srbi postati nacionalna manjina u Srbiji ukoliko se nastavi trend odlaska ljudi iz zemlje. Kaže da ga ovi demografski podaci plaše duže od 30 godina, još od vremena kada je vest bilo to da je zemlju napustilo milion Jugoslovena.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kovačević se temom nestanka bavi i u svom najnovijem dramskom tekstu "Hipnoza jedne ljubavi", koji režira na sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra u Beogradu. Kaže da je povod za pisanje tog teksta činjenica da u Srbiji svake godine nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika.

- Toliko nas je manje jer odlazimo: napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve sveta ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za stotinu godina - rekao je Kovačević za Politiku.

Prema njegovom mišljenju, jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji "kojoj dugujemo sve što imamo".

On kaže da ga demografski podaci o broju otišlih iz zemlje plaše više od 30 godina, još od vremena kada je bila priča da je zemlju napustilo milion Jugoslovena.

- To je bilo šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka, a onda kada smo došli svako do svoje kuće, ustanovljava se da u Srbiji, u kojoj mi živimo i koja nam je jedina zemlja, nestaje toliko i toliko ljudi. I da ćemo jednoga dana, ako se tako nastavi, biti nacionalna manjina - ponavlja Kovačević.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.