Radikalima preti hapšenje u zemljama koje priznaju Hag!
Foto: Fonet

nakon izdavanja poternice

Radikalima preti hapšenje u zemljama koje priznaju Hag!

Advokat Novak Lukić, koji je zastupao više optuženih pred Haškim tribnalom, smatra da bi po međunarodnom nalogu za hapšenje postupile sve države članice Ujedinjenih nacija koje su prihvatile saradnju sa Tribunalom, odnosno koje priznaju taj sud
Objavljeno: 13:49h

Članovi SRS Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić mogu da budu uhapšeni u svom državama koje priznaju Haški tribunal.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Takav scenario je moguć posle raspisivanja međunarodnih poternica, odnosno naloga za njihovo hapšenje.

Sudsko veće je izdalo međunarodne naloge za hapšenje radikala 5. oktobra ove godine, pošto Srbija ranije nije postupila po nalogu za njihovo hapšenje i izručenje, ali je tek juče sa tih naloga skinuta oznaka tajnosti.

Advokat Novak Lukić, koji je zastupao više optuženih pred Haškim tribnalom, smatra da bi po međunarodnom nalogu za hapšenje postupile sve države članice Ujedinjenih nacija koje su prihvatile saradnju sa Tribunalom, odnosno koje priznaju taj sud. To znači da bi na teritoriji tih država pomenuti radikali bili uhapšeni i izručeni Tribunalu u Hagu. Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da, prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. Viši sud je zaključio da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj. Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.