Džihadisti iz naše zemlje ratuju u Siriji, a vrate se u Srbiju s dokumentom o školovanju!
Foto: AP

Provaljeni

Džihadisti iz naše zemlje ratuju u Siriji, a vrate se u Srbiju s dokumentom o školovanju!

"Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati", naveo je Bečić
Objavljeno:

Ekstremisti koji iz naše zemlje odlaze u rat u Irak i Siriju pri povratku dobijaju dokument o tamošnjem školovanju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Taj dokument im služi kako bi izbegli zatvorske kazne koje ih prema novom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu.

To je za sutrašnju "Politiku" potvrdio Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koji dodaje da se 11 džihadista nedavno vratilo sa ratišta u pomenutim zemljama.

"Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati", naveo je Bečić. Za onoga ko se borio na stranom ratištu zaprecena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora. Ako ucestvuje u grupi, ceka ga kazna od jedne do osam godina robije. Za organizatore koji vrbuju buduce ratnike propisana kazna je od dve do 10 godina, podseća list. "Još 2013. godine zabeležen je odlazak boraca na strana ratišta. Ove godine utvrđeno je da je iz naše zemlje otišlo nekoliko osoba", rekao je Bečić. Ratnici sa KiM uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom odlaze zbog ideologije, piše list.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.