Poverenik: Razmislite još jednom o Zakonu o stanovanju
Foto: Milan Obradović

Šabić o novom sistemu

Poverenik: Razmislite još jednom o Zakonu o stanovanju

"Predlogom zakona predviđeno je uvođenje u naš pravni sistem potpuno novih instituta, kao što su upravnik i profesionalni upravnik, kojima se u okviru širokih ovlašćenja u postupanju i upravljanju zgradom" saopštio Šabić
Objavljeno:

Ozbiljnu pažnju zaslužuje činjenica da se u Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada obrada ličnih podataka poverava novim, nepostojećim strukturama.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To je istakao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

"Predlogom zakona predviđeno je uvođenje u naš pravni sistem potpuno novih instituta, kao što su upravnik i profesionalni upravnik, kojima se u okviru širokih ovlašćenja u postupanju i upravljanju zgradom, između ostalog, poverava uspostavljanje i vođenje evidencije o svim vlasnicima", saopšteno je iz Kancelarije poverenika. Takođe, navodi poverenik, predviđeno je da vlasnici posebnih delova zgrade imaju obavezu da, pod pretnjom izvršenja prekršaja i plaćanja visokih novčanih kazni, upravnike i profesionalne upravnike obaveste o ugovoru o zakupu i zakupcima. Pritom, smatra poverenik, iz teksta Predloga "nije baš jasno" šta je sve svrha obrade tih podataka, da li će se i kome dostavljati ti podaci i kako će se oni čuvati.

foto: Zorana Jevtić

"Dodatne nejasnoće stvaraju informacije koje se pojavljuju u medijima, a za koje nije jasno ko je njihov izvor i da li su tačne, ali nisu demantovane od strane nadležnih. Primera radi, u medijima je objavljena informacija da će upravnici dostavljati podatke o licima koja nisu platila troškove održavanja zgrade javnim izvršiteljima", naveo je Šabić. On je podsetio da je pravo na zaštitu podataka o ličnosti Ustavom zagarantovano. "Pravni osnov za obradu podataka može biti ili izričito zakonsko ovlašćenje ili pristanak lica čiji se podaci obrađuju", istakao je poverenik i ocenio da javnost nije dovoljno upoznata sa potencijalno negativnim efektima koje Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada može imati u pogledu privatnosti lica. Stoga, poverenik apeluje i na Vladu, kao predlagača, i na narodne poslanike da u postupku usvajanja Zakona još jednom s punom pažnjom odgovorno ocene opravdanost usvajanja predloženih zakonskih rešenja, opredeljujući se za ona kojima se željeni ciljevi mogu postići na način što manje invazivan po privatnost građana i što manje rizičan za njihove lične podatke.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.