ZUKORLIĆ EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Vučić je u pravu, bilo bi nereda da krenu da ruše gradnju! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju NEDELJE

ZUKORLIĆ EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Vučić je u pravu, bilo bi nereda da krenu da ruše gradnju! (VIDEO)

Bivši muftija, sada narodni poslanik, Muamer Zukorlić, u intervjuu za Espreso otkriva zašto je u žiži javnosti u poslednje vreme, ko ga to napada i zašto niko ne sme da ruši njegovu ilegalnu gradnju
Objavljeno: 14:09h

Sve je krenulo posle odluke Saveta za visoko obrazovanje, da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne dobije akreditaciju. Šta se sada dešava sa univerzitetom, kako će da radi bez akreditacije? Čemu da se nadaju studenti koji su upisani?

- Sama činjenica da je hajka nastala vezana za objekat u Novom Pazaru nastavak te prethodne, govori da je u pitanje orkestriranje, i da je u pitanju obračun sa mnom, gde su se okupili različiti faktori na istoj strani sa istim motivom, ili tačnije sa zajedničkim neprijateljem, ili protivnikom, a to sam ja. Od teme univerziteta takođe je napravljeno broj jedan pitanje u Srbiji, što ne zaslužuje, bez obzira na značaj, a opet, sve je to povezano za moju poziciju predsednika Odbora za nauku i obrazovanje. Neke, pojedine naučno - prosvetne oligarhije su se opet zabrinule, znajući da sam čovek koji neće pristati na nagodbe sa njima, i čuvanje njihovih pozicija gde pokušavaju da budu jači od države. Odatle je krenula cela inicijativa da se ja kaznim posredstvom univerziteta, a opet, kada smo uzvratili, krenuo je napad sa druge strane, za objekat u Novom Pazaru. Sada smo u situaciji da imamo volju od strane ministarstva, Vlade, pa čak u poslednje vreme je Nacionalni savet za visoko obrazovanje iskazao želju da sarađuje u iznalaženju rešavanja ovog problema. Bez obzira šta se desilo proteklog meseca, ja sam optimista, i verujem da će preovladati razum. Univerzitet neminovno mora dobiti akreditaciju.

foto: Filip Plavčić

Zbog čega?

- Pa zato što postoji 14 godina, zato što je kroz njega prošlo 10.000 studenata, puta pet članova porodice, to je 50.000, puta pet rođaka, prijatelja, to je 250.000 ljudi. Ne možete nešto podržavati i održavati 14 godina, a onda reći i naći nekakve formalne razloge, uglavnom iskonstruisane i reći, vi ne postojite.

Kako su studenti reagovali?

- Oni su bili ogorčeni, i mene su pozitivno iznenadili. Kazali su, ne zanima nas akreditacija, nas zanima znanje, jer mi znamo šta dobijamo na ovom univerzitetu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.