POL AHERN: Srbija u velikoj meri unapredila organe i metode borbe protiv PRANJA NOVCA
SAD, Foto: Profimedia

pohvale

POL AHERN: Srbija u velikoj meri unapredila organe i metode borbe protiv PRANJA NOVCA

Povod sastanka bili su razgovori o oblastima od zajedničkog interesa za Sjedinjene Države i Srbiju.

Objavljeno:

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Pol Ahern je od 13. do 15. decembra bio u poseti Srbiji.

On se tokom posete sastao se sa ključnim vladinim i poslovnim liderima i čestitao našoj zemlji na postignutim rezultatima.

Povod sastanka bili su razgovori o oblastima od zajedničkog interesa za Sjedinjene Države i Srbiju.

Na sastancima sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom finansija, Centralnom bankom, Ministarstvom pravde, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Tužilaštvom, Ahern je saznao više o izazovima sa kojima se susreće Vlada Srbije jer nastavlja da se fokusira na ekonomski rast i reforme potrebne za pristupanje Evropskoj uniji.

Ahern je čestitao Srbiji na rezultatima navedenim u najnovijem izveštaju Manivala, koji valorizuju dostignuća na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija u velikoj meri ispunjava niz standarda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a uz to je i vidljivo unapredila organe i metode borbe protiv pranja novca.

Do napretka je došlo zahvaljujući političkoj opredeljenosti i brzom angažovanju ključnih ministarstava Vlade Srbije. Ahern je poručio da tehničko usaglašavanje jeste neophodno, ali suština napretka je i dalje u sprovođenju zakona.

Poseta je obuhvatila i sastanke sa zvaničnicima privatnih banaka u Srbiji na kojima se razgovaralo o značaju poštovanja međunarodnih propisa u obezbeđivanju nastavka ekonomskog rasta Srbije i dalje ekonomske integracije kako sa regionom, tako i sa Evropskom unijom.

Pomoćnik ministra Ahern je naglasio zahvalnost Sjedinjenih Država na partnerstvu između Srbije i američkog Ministarstva finansija u suzbijanju ilegalnog finansiranja i spremnost za dalji napredak u radu na ovim bitnim temama, navedeno je u saopštenju američke ambasade u Beogradu.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.