Dačić grmeo u UN: Ocu Haritonu Albanci glavu odsekli kao džihadisti, od crkve napravili nužnik!
Foto: Fonet

Govor o Kosovu

Dačić grmeo u UN: Ocu Haritonu Albanci glavu odsekli kao džihadisti, od crkve napravili nužnik!

Ministar inostranih poslova istakao da su brojni i primeri skrnavljenja duhovne baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji
Objavljeno: 11:22h

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je na sednici SB UN o situaciji na Kosovu pozvao članice tog tela da se sete zločina koji su Albanci počinili nad Srbima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je istakao da su brojni i primeri skrnavljenja duhovne baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Poslednji takav primer jeste slučaj podmetanja požara u Hramu Hrista Spasa u Prištini, koji se je odigrao početkom septembra.

Dačić Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu vi pričate, ŠTO migranti ne ostaju na Kosovu kad ste toliko IDEALNI?

“Da podsetim, reč je o nedovršenom hramu koji je pretvoren u javni nužnik i prostor u kome se snimaju muzički spotovi oskudno odevenih lokalnih pevačica. Kao da to nije bilo dovoljno, u najnovijem incidentu, nepoznata lica su provalila u hram i podmetnula požar. Ovaj incident, koji je za najoštriju osudu, direktna je posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom koji je u više navrata bio izložen provalama i skrnavljenju. Ovome su prethodili protesti grupe kosovskih Albanaca protiv hrama, što je samo jedna u nizu akcija protiv Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je već 17 godina izložen sistematskom, etničkom teroru. Cilj je da se uništi Hram Hrista Spasa kao jedini preostali simbol i trag prisustva pravoslavnog hrišćanstva u centru Prištine, u gradu u kome je pre 1999. živelo preko 40 000 Srba, kao što je uništeno ili proterano sve što je srpsko u ovom gradu kao i u mnogim drugim gradovima na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Prištinske vlasti su nedeljama pre toga prekopavale svaki centimetar oko hrama, u nastojanju da nađu način da ga povežu sa ratnim zločinima, a kad im to nije pošlo za rukom, usledio je požar.

- Ekstremisti koji pozivaju na rušenje hrama ili na njegovo oduzimanje od SPC i promenu njegove namene, pozivaju na nastavak etničkog čišćenja, negiranje osnovnih verskih prava i sloboda srpskom narodu ali i osnovnih civilizacijskih normi savremenog sveta. Time se dodatno raspiruje etnički i verski ekstremizam i radikalizam na štetu procesa stabilizacije i pomirenja. Ovakvi akti najbolje svedoče kakav je zaista odnos Prištine prema kulturnoj i verskoj baštini Srba. To je istovremeno pokazatelj koliko je Srbija bila u pravu kada se protivila članstvu Kosova u Unesku. Oni koji ruše, pale i skrnave srpske crkve ne mogu biti njihovi čuvari. Valjda to sada vide i one zemlje koje su podržale ulazak Kosova u Unesko, valjda vide kome su hteli da povere zaštitu srpskog nasleđa u Pokrajini”, naveo je Dačić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.